Most végre benézhet Ceausescu bukaresti palotájába

Ceausescu család egykori rezidenciája
Bukarest, 2016. március 21. A Primaverii-palota, a néhai román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu és családja egykori bukaresti otthona 2016. március 20-án. Az 1960-as években épült és az 1970-es években felújított, egyemeletes, 80 helyiséges villát márciusban nyitották meg a nagyközönség előtt először Ceausescu és felesége, Elena 1989-es kivégzése óta. (MTII/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
Megnyitották a nagyközönség előtt Bukarestben szombaton a Primaverii (Tavasz)-palotát, amely csaknem negyedszázadon keresztül Nicolae Ceausescu, az utolsó román kommunista diktátor és családja otthonául szolgált.
Vágólapra másolva!

A több mint 15 ezer négyzetméternyi parkosított telken található, 80 helyiségből álló, moziteremmel és úszómedencével felszerelt palotát 1964-65-ben építették, a berendezéséhez felhasznált mozaikokat és csillárokat a diktátor meglehetősen műveletlennek bizonyult felesége, a rendszer propagandagépezete által mégis vegyészdoktorrá, akadémikussá, "nemzetközi hírű tudóssá" avanzsált Elena Ceausescu maga választotta ki.

A Ceausescu házaspár fényképe a Primaverii-palotában Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Arról már a diktátor házaspár kivégzéséhez vezető 1989-es forradalom napjaiban is fogalmat alkothattak az emberek (a televízió jóvoltából), hogy

milyen kétes ízlésű luxusban lakott a kommunista pártvezér és családja:

a fürdőszobák csaptelepeitől kezdve a fotelek és ágyak faragott díszeiig mindent arannyal vontak be, a falakon híres román festők munkái sorakoztak.

Nem tudtak mit kezdeni vele

Bár a palota egy részét feldúlták az önkényuralom ellen utcára vonult forradalmárok, az épület berendezésének nagy részét mindmáig megőrizték: a Primaverii-palota ugyanis a protokollépületeket kezelő állami hatóság gondozásába került. Azóta csak néhány külföldi küldöttséget szállásoltak el itt, és a román kormány sem igazán tudja, mit kezdjen az épülettel, amelynek a fenntartása rengeteg pénzbe kerül.

Néhány éve megpróbálták értékesíteni, de sem vevőt, sem bérlőt nem találtak rá.

A Primaverii-palota, a néhai román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu és családja egykori bukaresti otthona Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az épület mostani megnyitását Victoria-Violeta Alexandru, a Ciolos-kabinet által újonnan létrehozott nyilvános konzultáció és társadalmi párbeszéd minisztériumának vezetője kezdeményezte, a "múlttal való megbékélés" és a kormány által meghirdetett "nyitottság és átláthatóság" szellemében.

Egyelőre nem tudni, meddig lesz látogatható a volt diktátor bukaresti palotája,

de a megnyitón tapasztalt óriási érdeklődés miatt a hatóságok hajlanak arra, hogy állandó múzeumként, Bukarest egyik idegenforgalmi látványosságaként működtessék.

Idegenvezető a szalonban Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Télikert Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Porcelánszobor Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Elena Ceausescu lakosztályának fürdőszobája Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A Ceausescu családról rendezett fotókiállítás az uszoda medencéjében Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A szalon Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Az ebédlő Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Kolonnád Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A családfő dolgozószobája Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Az uszodához vezető lépcsősor Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A vetítőterem Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A Ceausescu házaspár közös lakosztályának fürdőszobája Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A Ceausescu házaspár egyik fiának, Valentinnak a lakosztálya Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Női cipők a Primaverii-palotában Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Öltöző Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement