Ennyi maradt Palmürából az Iszlám Állam elűzése után

Palmüra romvárosa a felszabadítás után
2814095 03/26/2016 The ancient part of Palmyra liberated by the Syrian government army and Desert Falcons militia. Mikhail Voskresenskiy/Sputnik
Vágólapra másolva!
Nézze meg az első képeket az ókori romvárosról. Azt ígérik, a felrobbantott templomok ismét állni fognak.
Vágólapra másolva!

Vasárnap visszafoglalta a szíriai hadsereg az Iszlám Államtól (IÁ) Palmürát - jelentette a szíriai állami média. Az ókori romvárosáról ismert Palmürát tavaly májusban foglalta el a dzsihadista szervezet, amely számos műemléket megrongált és elpusztított, mivel azokat a pogány bálványimádás kellékeinek tartja (miközben több mozdítható részt a feketepiacon értékesített).

Elpusztított műemlékek

Az IÁ felrobbantotta például az időszámításunk előtti II. században épített diadalívet, amely az ókori város kapuját jelölte. Hasonló sorsra jutott a Baál-Samin-templom, amelyet a föníciai istenség tiszteletére építettek Kr. u. 17-ben, majd Hadrianus római császár idején, 130-ban megnagyobbították és dekorálták. A szélsőséges szervezet tagjai két ókori mauzóleumot is felrobbantottak az UNESCO világörökségi listáján szereplő városban.

Füst száll a citadella fölött a város visszaszerzéséért folytatott harc során Forrás: AFP/Stringer

Palmüra az ókori Szíria egyik fontos városa volt, amely egy oázisban, Damaszkusztól 215 km-re északkeletre és az Eufrátesztől 120 km-re délnyugatra helyezkedik el. A Szír-sivatagot keresztülszelő karavánok hosszú évszázadokon keresztül virágzó városa „a sivatag mátkája” néven volt ismert.

Palmüra híres templomai ismét állni fognak – idézi a Guardian Szíria fő archeológusát, aki arra készül, hogy a hadsereg győzelme után a helyszínre utazik felmérni a károkat.

– jelentette ki Mamun Abdelkarim.

Az alábbi képeket szombaton készítették az ókori romvárosról.

Forrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy
Forrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy
Forrás: AFP/Maher Al Mounes
Forrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy
Forrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy
Forrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy