Nézze meg az Egyesült Államok legrégebben lakott települését

Acoma Pueblo
Vágólapra másolva!
A közel ezer éves falu fekvése is különleges. Ma már ötvenen sem laknak ott.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban Acoma Pueblót tartják a legrégebbi, folyamatosan lakott településnek. Az Új-Mexikó államban található falut a 12. század óta lakhatják, de lehet, hogy ennél is régebben alapították.

A települést nemcsak emiatt keresik fel a turisták, hanem a fekvése miatt is. A házakat ugyanis egy 100 méter magas, meredek homokkősziklára építették, és a közelmúltig csak egy közel függőleges, kézzel faragott lépcsőn lehetett oda feljutni. Emiatt a Sky City (égi város) becenevet ragasztották rá.

A spanyolok nem kegyelmeztek

Az első európaiak, akik Acoma lakóival találkoztak, a spanyol hódítók voltak. Francisco Vázquez de Coronado 1540-ben ezt írta:

Nehéz megközelíteni Forrás: Flickr/Frank_am_Main

Hatvan évvel később majdnem elpusztította Juan de Oñate gyarmati kormányzó, aki a helyi indián törzsek falvait fosztogatta. A várható támadást megelőzve Acoma lakói megölték Oñate számos emberét, köztük a kormányzó unokafivérét. Két hónapra rá a spanyolok kegyetlenül megtorolták a gyilkosságokat: felgyújtották a falut, több mint 600 embert lemészároltak, 500 másikat börtönbe zártak.

A végére 2000 lakosból csak 250 maradt, ők kezdték lassan újjáépíteni a települést.

A San Estevan del Rey misszió a 16. századból Forrás: robertharding/Walter Rawlings/Walter Rawlings

A spanyolok megszilárdították a hatalmukat a területen, adót vetettek ki Acomára és a többi településre, és katolikus hittérítőket küldtek oda. Acoma lakóinak 1629 és 1640 között egy templomot kellett építeniük, amihez az építőanyagot a meredek emelkedőn kellett felvinniük.

Az apacsok is piszkálták őket

A hatalmi visszaélések ellen a falvak lakói végül fellázadtak. 1680. augusztus 10-én 17 ezer falusi, köztük 6000 harcos kelt fel a 3 ezres hódító sereg ellen. Megtámadták a missziókat, a 23-ból 22 szerzetest megöltek, a templomokból sokat leromboltak és felgyújtottak. A spanyol településeket egész Új-Mexikóban elpusztították, 400 embert megöltek, a többit elűzték.

Tipikus vályogházak Forrás: robertharding/Michael Snell/Michael Snell

A következő évszázadok során Acoma lakóinak az apacs, a komancs és az ute törzsek sorozatos támadásaitól szenvedtek. Előfordult, hogy Acoma a spanyolok oldalára állt, hogy más indián törzsek ellen küzdjön.

Győzött a modern kor

1880-ra a megépült vasútvonalak megszüntették a falvak elszigeteltségét. Bár megtarthatták földjeiket, azt nem akadályozhatták meg, hogy a területre missziókat és iskolákat építsenek.

Acoma lakói is fokozatosan elfogadták a modern életformát.

1920-ra már a legtöbb gyermek bentlakásos iskolában tanult – írja az Amusing Planet.

A fotó 1940-ben készült Forrás: The Picture Desk/Culver Pictures

Ma a faluban mintegy 300 vályogház látható, de 50-nél kevesebb állandó lakója van. Áram, vezetékes víz vagy csatorna továbbra sincs a településen, így többen a szomszédos falvakba költöztek, ahol ezek rendelkezésre állnak.

Ma már kevesen laknak itt Forrás: Biosphoto/Jean-François Mutzig / Biosphoto/Jean-François Mutzig
A turisták jelentenek némi bevételt Forrás: Flickr/NRCS NM
Kislány tipikus helyi edénnyel Forrás: hemis.fr/FRUMM John / hemis.fr/Frumm John
Utcakép Forrás: Photononstop/Photononstop/Andrea Pistolesi
A dicső múlt Forrás: Photononstop/Photononstop/Yves Talensac
Acoma látképe Forrás: robertharding/Adam Woolfitt/Adam Woolfitt
Látványos légi felvétel Forrás: Bilderberg/Francke, Klaus D./Bilderberg/La Phototheque/Avenue Images/Klaus D. Francke