A világ legmagasabb felhőkarcolóját építik fel Dubajban

The Tower Dubai Dubaj
Visitors look at a to-scale model of a new tower the real estate giant Dubai Emaar Properties plans to build that will break the record and be taller than the Burj Khalifa, currently the world's tallest tower, during an exposition in Dubai on April 10, 2016. The tower will be part of a new project called the Dubai Creek Harbour. / AFP PHOTO / MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
A világ legmagasabb felhőkarcolóját tervezik felépíteni a 2020-as dubaji világkiállításra a szintén dubaji Burdzs Kalifa építői.
Vágólapra másolva!

Mohammed Alabbar, az Egyesült Arab Emírségek vezető ingatlanfejlesztő cégének, az Emaar Properties-nek az elnöke vasárnap jelentette be, hogy összefognak Santiago Calatrava Valls svájci-spanyol építésszel egy új felhőkarcoló megépítésére. A Tower (torony) nevű épület magasabb lesz a 828 méteres Burdzs Kalifánál, amely jelenleg a világ legmagasabb épülete.

Építési költsége egymilliárd amerikai dollárra rúg majd.

Mohammed Alabbar, az Emaar Properties elnöke mutatja be a projektet Forrás: AFP/Marwan Naamani

A felhőkarcoló "egy fokkal lesz magasabb a Burdzs Kalifánál, és a 2020-as világkiállításra készül el" - közölte Alabbar, nem fedve fel, mit ért egy fok alatt. Azt azonban hozzátette, hogy a pontos magasságát majd csak az épület befejezésekor fogják nyilvánosságra hozni.

Különleges megoldás

A Burdzs Kalifával ellentétben a Torony nem hagyományos felhőkarcoló lesz, hanem

egy kábelekkel kitámasztott torony 20-80 használható szinttel,

kilátóteraszokkal, kertekkel és más turistalétesítményekkel.

A torony makettje Forrás: AFP/Marwan Naamani

Santiago Calatrava elmondta, hogy páratlan kihívás az építészet történetében egy ilyen tornyot tervezni és büszke arra, hogy a Torony az arab világ és Dubaj történelmét fogja tükrözni.

Így néz ki ma az építési terület Forrás: AFP/Marwan Naamani
Az építési terület felülnézetből Forrás: AFP/Marwan Naamani
A torony makettje Forrás: AFP/Marwan Naamani
A torony makettje Forrás: AFP/Marwan Naamani

Szavazzon!

Ön mit gondol a projektről?