Leszállt az első Boeing a világ egyik legeldugottabb szigetén

St Helena Island, Szent Ilona-sziget
Az 1829-ben épített Jákob lajtorjája Jamestownban
Vágólapra másolva!
Hamarosan a rendszeres járatok is beindulhatnak Johannesburgból Szent Ilona szigetére.
Vágólapra másolva!

Szent Ilona a leginkább arról vált ismertté a világon, hogy a brit kormány erre a szigetre küldte Napóleont száműzetésbe 1815-ben. A volt francia császár itt is halt meg 1821 májusában, majd a maradványait 1840-ben szállították Párizsba.

A száműzetés helyszínének kiválasztásánál nyilván fontos szempont volt a sziget elhelyezkedése: 1868 kilométerre található Angola partjaitól, az Atlanti-óceán déli részén. Földrajzilag Afrikához sorolható, egyébként pedig az Egyesült Királyság tengeren túli területének egyik adminisztratív része (angolul Saint Helena).

Az út most is öt napig tart oda hajóval a dél-afrikai Fokvárosból.

A sziget lakói 2002-ben úgy döntöttek egy népszavazáson, hogy véget vetnek az elszigeteltségnek, és repülőteret építenek. Az építkezések elhúzódtak, de tavaly szeptemberben végre leszállt az első kisrepülő a repülőtéren. Most újabb történelmi pillanatnak lehettek tanúi a helyi lakosok: hétfőn földet ért az első nagytestű utasszállító is.

Óvatos megközelítés

A Boeing 737-800-as gép Johannesburból érkezett, és csak a harmadik megközelítéskor szállt le. A British Airways-zel együttműködésben a járatot üzemeltető Comair üzemeltetési vezetője elmondta, erre biztonsági megfontolásokból volt szükség, hogy kitapasztalják a pálya megközelítését.

Az első járatnak éppen az volt a célja, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek az új repülőtér működéséről, az utas- és csomagkezelésről, a repülésbiztonsággal kapcsolatos dolgokról, és hogy pótalkatrészeket szállítsanak a szigetre, amelyekre később szükség lehet.

A rendszeres repülőjáratok később indulnak be, egy korábbi cikk szerint heti egy járatot terveznek szombatonként. A repülési idő 5 óra lesz Johannesburgból,

a jegyeket pedig 500-600 fontért (200-240 ezer forint) árulják majd.

A járat egyelőre nincs benne a foglalási rendszerekben.

Jöhetnek a turisták

Aligha kétséges, hogy Szent Ilona népszerű turistacélpont lesz. Ódon épületei, érintetlen természeti környezete és remek klímája (egész évben 20-27 fok van) ideális úti céllá teszik. Kérdés, hogy a varázsa megmarad-e a légi kapcsolat után is. A szigetről részletesen itt írtunk korábban.

Az 1829-ben épített Jákob lajtorjája Jamestownban Forrás: Flickr/David Stanley
Jamestown főutcája 18. századi épületekkel Forrás: Flickr/David Stanley
A Longwood-ház: 1815 és 1821 között itt élt száműzetésben Napóleon. A ház most francia tulajdonban lévő múzeum Forrás: Flickr/David Stanley

A világ legelszigeteltebb lakott szigete egyébként nem Szent Ilona, hanem Tristan da Cunha, ahol mindenki rokona mndenkinek. Oda még nehezbb eljutni hajóval, és repülőteret sem terveznek építeni rá. A szigetről itt olvashatja cikkünket.

Üdvözlőtábla Tristan da Cunhán Forrás: Flickr/Brian Gratwicke

Szavazzon!

Ön szívesen elrepülne Szent Ilonára?