Budapesten szállt le a debreceni Wizz Air-járat

Wizz Air Airbus A320
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
A műszaki hiba miatt busszal szállították tovább az utasokat.
Vágólapra másolva!

A Wizz Air Airbus A320-200 típusú gépe Paris Beauvais repülőteréről tartott szerdán Debrecenbe, ám 37 ezer láb (11 278 méter) magasságban, Budapesttől körülbelül 240 kilométerre, még az osztrák légtérben a személyzet úgy döntött, hogy Budapesten száll le. A légi irányítókat a pilóta arról tájékoztatta, hogy

hidraulikus probléma állt elő,

és Budapesten jobbak a javítási lehetőségek – írja az Aviation Herald.

A járat útvonala Forrás: Flightradar24.com

A repülő 25 perccel később rendben leszállt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 13R futópályáján. Debrecenbe egy helyettesítő Airbus A320-200 repült ötórás késéssel.

Busszal mentek tovább

Az utasokat nem a helyettesítő géppel, hanem busszal szállították át Budapestről Debrecenbe – derült ki abból a válaszból, amit a Wizz Air lapunk kérésére küldött. Mint írják:

"A Wizz Air W6 7868 számú Párizs Beauvais–Debrecen járata április 27-én technikai ellenőrzésre Budapest Airportra szállt le, mivel az Airbus A320 típusú repülőgépen soron kívüli karbantartási munkát kellett végezni egy műszaki hiba következtében.

A Wizz Air őszintén elnézést kér a kényelmetlenség miatt, de az utasok, a személyzet és a repülőgépek biztonsága elsődleges fontosságú számunkra."

Az Európai Bíróság ítélete szerint háromórás vagy annál nagyobb késés esetén a járattörlésre vonatkozó szabályokkal azonos feltételekkel követelhetik a kártalanítást az utasok. Ennek alapján – távolságtól függően – 250 és 600 euró közötti összeget kell kifizetni. A légitársaságok előszeretettel hivatkoznak arra, hogy a műszaki hiba különleges körülménynek számít, ami mentesít a kártérítés alól, ez azonban az Európai Bíróság tavalyi ítélete alapján nem állja meg a helyét. A témáról bővebben itt írtunk.