Sokaknak rémálom lett a luxusút

Balmoral óceánjáró hajó Fred Olsen
Vágólapra másolva!
A norovírus ezúttal a Balmoral óceánjárón csapott le áldozataira.
Vágólapra másolva!

Hányást és hasmenést okozó járvány tört ki a Fred Olsen társasághoz tartozó Balmoral óceánjárón, amely több mint 900 utast vitt egy 35 napos útra az angliai Southamptonból Észak-Amerika partjaihoz (a pontos útvonalát itt találja).

Összesen 163 utas betegedett meg,

többségük brit állampolgár, a személyzetből pedig hat embert döntött le a lábáról a kór – tudósít a Travel Mole.

A rettegett vírus

Az első gyorstesztek norovírust azonosítottak, amely a tengerjáró hajók egyik rémálma, ugyanis rendkívül gyorsan terjed emberről emberre, különösen zárt helyen. A járványt fertőzött étel vagy ital is elindíthatja, de akár egy utas is felhurcolhatja a kórokozót a fedélzetre.

Napozó vendégek Balmoral óceánjárón (képünk illusztráció) Forrás: Fred Olsen

A betegeket megkérték, hogy maradjanak a kabinjaikban, számukra ingyenes szobaszervizt és szórakoztatást biztosítanak. A személyzet fokozta a takarítást és a fertőtlenítést, a tervezett hajóutat azonban folytatják az Egyesült Államok partja mentén.

Az útra a legolcsóbb jegy is körülbelül 1 millió forintba került.

Hasonló járvány tört ki a hétvégén a Disney Cruise Line Disney Wonder nevű hajóján is. Ott a fedélzeten tartózkodó 3671 személyből 113 utas és 14 alkalmazott kapta el a hányással és hasmenéssel járó betegséget, de a vírust még nem azonosították.

A Balmoral régi óceánjáró, 1987 óta szeli a habokat bahamai zászló alatt. Az elmúlt években több emésztőrendszeri panaszt okozó járvány is kitört már a fedélzetén. 2015 májusában például 300-an betegedtek meg egy út során, 2009 és 2010 között pedig 12 hónap leforgása alatt 541-en – írja a Cruise Law News.