Ismerje meg a zsebtolvajok hét leggyakoribb trükkjét

zsebtolvaj
Ne legyünk könnyű prédák
Vágólapra másolva!
Meglökték a villamoson? Leöntötték kávéval? Virágot kap egy vadidegentől? Legyen résen, mert a zsebtolvajok soha nem alszanak. A rendőrség az utazási szezon kezdetén minden évben felhívja a figyelmünket arra, hogyan védekezhetünk a piti tolvajok ellen. A német bűnmegelőzési osztály most összegyűjtötte a zsebtolvajok hét leggyakoribb trükkjét, hogy felkészülten vágjunk neki a nyaralásnak.
Vágólapra másolva!

A bűnmegelőzési program felmérése szerint a zsebtolvajok áldozatai legtöbbször nők – adta hírül a Travelbook utazási portál. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy fizikailag ők a „gyengébbik nem”, másrészt pedig azzal, hogy a női táskákba könnyebb észrevétlenül bejutni, mint a farzsebekbe.

Ahol tömeg van, ott felbukkanhatnak Forrás: Flickr/michael kooiman

A zsebtolvajok köztudomásúlag azokat a helyeket részesítik előnyben, ahol nagy a tömeg – bevásárlóközpontokat, tömegközlekedési eszközöket, közkedvelt turistalátványosságokat –, mert a nagy tülekedésben kevésbé tűnik fel az embernek, ha valaki szándékosan keresi vele a testkontaktust. Közkedvelt zsebtolvajmódszer az is, hogy a bűnözők

az áldozatok segítőkészségét használják ki.

Vagy épp fordítva, ők tesznek úgy, mintha segíteni szeretnének az elveszettnek, bizonytalannak tűnő turistákon.

A frankfurti állatkertben ezzel a képpel hívják fel a figyelmet a veszélyre Forrás: Flickr/Marcel André Briefs

Íme, a piti tolvajok hét legtipikusabb trükkje:

1. Összeütköztünk trükk

Ezt mindenki ismeri. Általában nagyobb tömegben fordul elő, hogy a tolvaj mintegy véletlenül nekimegy az áldozatnak, vagy az áldozat beszorul több elkövető közé. Vagy épp fel- és leszállásnál az előttünk álló hirtelen megtorpan, mire az ember nekiütközik. A meglepetés néhány pillanata már elég a tolvajoknak, hogy megszabadítsanak minket a pénztárcánktól vagy más értékünktől.

2. Összepiszkoltak trükk

A felmérés szerint gyakori módszer, különösen, ha az ember épp egy bankban vagy egy bankautomatánál járt, hogy valaki leszórja vagy leönti valamivel, aztán előzékenyen segíteni kezd a ruhánk megtisztításában. Persze mire észbe kapunk, már el is tűnt a frissen kivett készpénzünk.

3. Pénzváltás trükk

Valaki udvariasan aprót kér tőlünk – mondjuk parkolás ürügyén – egy nagyobb pénzjegyért cserébe, amikor pedig elővesszük a pénztárcánkat, kikapja a kezünkből, és elfut vele. Vagy egyszerűen belemarkol, és kiveszi a papírpénzeket.

4. Szupermarket trükk

„Elnézést, nem tudja, hol találok tejet?“ Ártatlan kérdésnek tűnik, pedig ez már a színjáték része. Miközben elmagyarázzuk, merre találja a keresett árut, figyelmünk nem a táskánkra fókuszál, különösen ha rátettük a bevásárlókocsira – és már meg is történt a baj.

5. Felemelés trükk

Leginkább kocsmákban, bárokban fordul elő, hogy látszólag önfeledten szórakozó fickók azzal jönnek oda hozzánk: fogadtak a haverjukkal, hogy meg tudják becsülni a súlyunkat. Felemelhetnek-e? Semmiképp se engedjük, mert mire földet érünk, könnyebbek leszünk egy pénztárcával.

6. Virág trükk

Képzelje el, hogy egy idegen lép önhöz, barátságosan üdvözli és egy szál virágot nyújt át jó szándéka jeléül. Esetleg meg is öleli. Természetesen meg fog lepődni, kutatni kezd az emlékezetében, honnan ismeri az illetőt, és mire rájön, hogy sehonnan, már el is tűntek az értékei.

7. Koldulós trükk

Legtöbbször gyerekbandák űzik. Körülveszik az embert, erőszakosan pénzt kunyerálnak, közben pedig egyikük kihalássza a táskánkból-zsebünkből a pénztárcát.

Ne legyünk könnyű prédák Forrás: Flickr/John Ragai

Így védekezzünk

Ha tudatában vagyunk a leggyakrabban használt trükköknek, adott esetben gyorsabban kapcsolunk, és így kevésbé leszünk kiszolgáltatottak. A legfontosabb, hogy a pénztárcánkat, a bankkártyánkat és a fontos okmányainkat minél közelebb viseljük a testünkhöz.

Legjobb, ha különböző belső zsebekben osztjuk szét őket.

Ha mégis táskát használunk, a belső zseb mindig a testünk felé nézzen. Hátizsákba sose tegyünk pénzt vagy más fontos iratot, nagy tömegben pedig a legokosabb, ha a mellkasunkra vesszük a táskát. Lehetőleg mindig tartsunk távolságot az idegenekkel, és legyünk éberek, ha valaki mégis a sarkunkra lép.