Öngyilkos akart lenni a Loro Park kardszárnyú delfinje

Öngyilkos orka kadszárnyú delfin Tenerife Loro Park
Vágólapra másolva!
A drámai videó ismét felveti az állatkínzás vádját.
Vágólapra másolva!

Megrázó videót tett fel a Youtube-ra a BBC. A felvételen egy kardszárnyú delfin, más néven orka látható, amint a tenerifei Loro Parkban a medence melletti betonon fekszik. A Morgan nevű állat a szemtanúk szerint

szemmel láthatóan véget akart vetni az életének,

hogy megszabaduljon szűk medencéjétől.

Morgant 2010-ben ejtették fogságba Hollandia partjainál. Jelenleg az amerikai SeaWorld tulajdona, amely kölcsönadta őt a Kanári-szigeteken található szórakoztatóparknak.

Szabad-e fogságban tartani?

A Loro Park szerint az állat normálisan viselkedett a medencéjében, az állatok tartásáról folyó vita azonban nem új keletű. A BBC épp idén áprilisban írt cikket arról, hogy az orkák valóban egészségesek maradnak-e fogságban, ahogy azt a SeaWorld állítja. Az amerikai társaságnak jelenleg 29 kardszárnyú delfinje van, ebből 23 a San Diegó-i, orlandói és San Antonió-i parkjában, hat pedig kölcsönben Tenerifén.

Kardszárnyú delfin az orlandói SeaWorldben Forrás: hemis.fr/Frilet Patrick

A SeaWorld nemrég jelentette be, hogy abbahagyja az orkák tenyésztését. Joel Manby, a társaság vezérigazgatója ezt a közvélemény változásával indokolta. 1964-ben, amikor elkezdték ezeket a tengeri emlősöket show-műsorokban mutatni,

mindenki félt tőlük, és utálta őket.

Manby szerint épp az előadások következtében váltak népszerűvé.

Támadás vagy baleset?

A BBC szerint a közhangulat változásában a 2013-ban bemutatott Blackfish című film is szerepet játszhatott. Ez ugyanis bemutatta, mi vezetett a SeaWorld egyik idomárjának halálához, akit a Tilikum nevű kardszárnyú delfin ölt meg. A Seaworld, amelynek látogatószáma visszaesett a film bemutatása után, ma is balesetnek nevezi az orka támadását.

Szavazzon!

Ön egyetért a kardszárnyú delfinek fogságban tartásával?