Videó a prágai turistacsapdákról

Prága turistacsapdák
Vágólapra másolva!
Mindenhol lehúzás megy a belvárosban.
Vágólapra másolva!

Tanulságos videót tett fel a Youtube-ra a Stream International a prágai turistacsapdákról. Az internetes tévécsatorna szerint az óvárosban nagyon vigyázni kell a lehúzásokkal. Az angol nyelvű rövidfilm tíz dolgot sorol fel, amitől érdemes óvakodni.

Mit érdemes elkerülni?

A műsorvezető elsőként azt teszi szóvá, hogy az Óváros teret a Károly-híddal összekötő Károly utcán (Karlova) a kis boltok olyan szuveníreket, például

matrjoska babákat sóznak a turistákra,

amelyeknek semmi köze Csehországhoz, ahogy a thai masszázsnak sem. Vannak persze pozitív kivételek a Károly utcán is, ilyen a Kafe Damu, ahol 70 centért (220 forint) lehet sört inni.

A videó ezután kigúnyolja egy „tipikus cseh étterem" étlapját, ahol előételnek norvég lazacot vagy rákkoktélt kínálnak (utóbbit ráadásul angolul elírva, ami így szart jelent). A 100 eurós (31 300 forint) segway-túrákról nemcsak az ára miatt beszél le műsorvezető mindenkit a belvárosban, hanem mert más járókelőket zavarnak.

A Chequepoint pénzváltó maga a turistacsapda definíciója

a film szerint, ahol csak a felét kapja a turista, mint ami járna neki. Az Óváros téren óvakodni kell a kajás bódéktól, amelyek akár 50 eurót (15 700 forint) is elkérhetnek egy adagért. Ugyancsak lehúznak a veteránnak látszó autók és a turistabuszok sofőrjei.

Ne üljünk taxiba!

Az utcai mutatványosok között vannak rosszak, de vannak eredetiek is — érdemes az utóbbiakat támogatni. Nem feltétlenül turistacsapda, de a műsorvezető sokallja a 60 koronát (700 forint) az ott árult kürtőskalácsért, ami ráadásul nem is cseh étel. Taxiba semmiképpen ne üljünk a belvárosban, különösen akkor, ha az a gyalogos övezetben várakozik – szól a következő jó tanács.

A híres Két Macsa sörözőben is érdemes átolvasni a számlát a fizetés előtt Forrás: Flickr/cphoffman42

A magyarok által is kedvelt cseh fővárosban az utóbbi években valóban egyre több panasz érkezik a lehúzásokra. Érdemes kipróbálni Prága kijjebb eső kerületeit, vagy más városokat, például Brnót, amelyről itt írtunk beszámolót.

Szavazzon!

Ön mit gondol Prágáról?