Olcsóbb lesz végre London. Vagy mégsem?

Tower Bridge, London, England 19th century ARCHITECTURE bascule BRIDGE Britain British BUS capital capital city CITY COLOR color image colour colour image engineering England English EUROPE EUROPEAN Gherkin Great Britain Greater London HORIZONTAL illumina
Londonban drága a megélhetés
Vágólapra másolva!
A roamingdíjak például emelkedhetnek a kilépés után, de a font árfolyamának alakulása is bizonytalan.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság, azon belül is London kedvelt, de igen drága célpontnak számít a magyar turisták körében is. A nyaralásra fordított kiadások jelentős részét a szállásköltségek teszik ki, márpedig a brit főváros szállodái Európában a legdrágábbnak számítanak. Nem csak a szállásért kell mélyen a zsebükbe nyúlni a turistáknak: a belépők, a közlekedés, de még a kocsmázás is horribilis összegekbe kerülnek.

Merre tovább, font sterling?

Azzal, hogy a csütörtöki referendumon a britek többsége az Európai Unióból való kilépésre voksolt, a méregdrága angliai vagy skóciai nyaralás elvileg olcsóbbá válhat.

De csak elvileg.

Az angol font árfolyama valóban a mélybe zuhant a népszavazás eredményére, ami jó hír az oda készülő turistáknak. A forinttal szemben azonban viszonylag mérsékelt volt az esés, mindössze 3-4 százalék közötti, hiszen a magyar fizetőeszköz maga is gyengült a kockázatok erősödése miatt.

A londoni Tower Bridge Forrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

Az is nagy kérdés, hosszú távon hogyan alakul a font árfolyama. Rövid távon, amíg nem tisztázódnak a kilépés részletei, a brit fizetőeszköz értékvesztése akár kétszámjegyű is lehet. A kedélyek lecsillapodásával azonban korántsem biztos, hogy a font tartósan lejtőre kerülhet – ennek ellenkezője ugyanúgy elképzelhető.

Néhány költség emelkedhet

Ami az utazókat még érintheti, az a repülőjegyek árváltozása lehet. Az EU-ból való kilépéssel az Egyesült Királyságnak újra kell majd tárgyalnia az egyes uniós országokkal, hogy

milyen kétoldalú megállapodásokkal helyettesítik az eddigi szabad piacot.

Elképzelhető azonban, hogy London ezt az unió egészével teszi majd meg, és mivel kölcsönös előnyök származnak a jelenlegi rendszerből, akár fenn is maradhat a jelenlegi versenyhelyzet, ami alacsony szinten tartja az árakat.

Sok fapados repül oda

Az Egyesült Királyágba jelenleg 11 repülőtérre lehet eljutni Budapestről közvetlen járattal négy fapados légitársasággal a Mindenkiutazhat.hu összesítése szerint. Ezen kívül London Heathrow repülőterére a British Airways is repül még.

Birmingham (BHX) Wizz Air

Bristol (BRS) Ryanair

East Midlands (EMA) Jet2
Edinburgh (EDI) Jet2
Glasgow (GLA) Wizz Air
Leeds (LBA) Jet2
Liverpool (LPL) Wizz Air
London (LGW - Gatwick) easyJet, Norwegian
London (LTN - Luton) Wizz Air
London (STN - Stansted) Ryanair
Manchester (MAN) Ryanair, Jet2

Emelkedhetnek viszont a turisták számára a mobiltelefonálás és az adatforgalom költsége. Az Európai Unióban folyamatosan csökkennek a roaming díjak, 2017 júniusára pedig teljesen megszűnnek,

így az otthoni díjszabással lehet telefonálni az unió egész területén.

Ha az Egyesült Királyság kilép, ez a kötelezettség rá nem vonatkozik majd.

Drágulhat a mobiltelefonálás a külföldieknek Forrás: AFP/Rob Stothard

Az utazókat érintő változás lehet, hogy megváltozhatnak a vámszabályok, illetve, hogy az Egyesült Királyságban már nem veszik hasznát az európai egészségbiztosítási kártyának, amely kisebb betegségek kezelésére jó az unió tagországaiban. A kilépésig hátralévő két évben azonban még sok tárgyalást tartanak, amelyeken ezeket a kérdéseket is rendezhetik.