Hamarosan a magyaroknak is nehezül a beutazás Kanadába

Az Air Canada várakozó gépei a Toronto Pearson Nemzetközi Repülőtéren
Az Air Canada várakozó gépei a Toronto Pearson Nemzetközi Repülőtéren
Vágólapra másolva!
Vízum továbbra sem kell, de ki kell tölteni egy regisztrációs űrlapot.
Vágólapra másolva!

Idén szeptember 29-től már csak úgy lehet beutazni a magyar állampolgároknak Kanadába, hogy előtte az interneten – díjfizetés mellett – ki kell tölteni egy regisztrációs űrlapot – figyelmeztet a közelgő határidőre a Mindenkiutazhat.hu. Amint arról az Origo is beszámolt, a szigorítás eredetileg 2016. március 15-től lépett volna életbe, de a kanadai nagykövetség honlapja szerint őszig türelmi idő van. Az angol nyelvű változaton már

pontosították a türelmi időszak végét is, ami 2016. szeptember 29.

A magyar külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján ugyanakkor egyáltalán nincs említés a türelmi időszakról, csak a szigorítás március 15-i kezdetéről.

Az Air Canada várakozó gépei a Toronto Pearson Nemzetközi Repülőtéren Forrás: Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A türelmi idő alatt, tehát szeptember 29-ig azon beutazók, akik nem váltják ki az elektronikus beutazási engedélyt, ám megfelelő úti okmányokkal rendelkeznek, felszállhatnak a Kanadába induló repülőjáratokra. Ez idő alatt a határőrizeti ügynökség munkatársai az Electronic Travel Authorisation (eTA) nélkül utazóknak is engedélyezik a Kanadába való belépést, ha azok megfelelnek az országba való belépéshez szükséges egyéb feltételeknek. Fontos tudni, hogy az eTA csak légi úton való érkezés esetén szükséges.

Semmire nem garancia

Az eTA kitöltéséhez egy érvényes útlevél, egy bankkártya és egy e-mail cím szükséges, és elvileg néhány percet vesz igénybe ezen a honlapon, de csak angol vagy francia nyelven lehetséges. Pozitív elbírálás esetén

a kérelmező a benyújtás után néhány perccel megkaphatja a dokumentumot.

Az eTA érvényessége öt év, tehát nem kell minden egyes beutazáshoz kérelmezni. Ha az útlevél hamarabb jár le, mint 5 év, akkor az eTA nem 5 évig, hanem az útlevél lejáratáig lesz érvényes. A eTA ára 7 kanadai dollár, azaz nagyjából 1600 forint.

Régi és új találkozása Montréal belvárosában Forrás: Gaál Csaba

Fontos tudni, hogy az eTA megszerzése csak szükséges, de nem elégséges feltétele a beutazásnak. A belépéskor a kanadai hatóságok – az eddigiekhez hasonlóan – ugyanúgy visszafordíthatják a beutazót, ha például nem tudja meggyőzően bizonyítani, hogy elegendő pénzzel rendelkezik az ott tartózkodáshoz, és látogatása végén elhagyja az országot.

Az eTA tehát csak előzetes szűrést jelent az utazást tervezők körében.

Alapesetben egyébként a magyar állampolgárok turistaként 6 hónapot tartózkodhatnak vízummentesen Kanada területén.

Az USA már korábban lépett

Kanada szomszédja, az Egyesült Államok 2009. január 12-től tette kötelezővé a hasonló, online engedély beszerzését, amelynek neve ESTA. Ez is egy előzetes szűrő, és nem jelenti sem a vízumkötelezettség visszaállítását, sem az automatikus beengedést a határon. Az ESTA ára 14 amerikai dollár, azaz körülbelül 4 ezer forint.

Budapestről jelenleg két légitársaságnak van közvetlen járata Kanadába: az Air Transat és az Air Canada Rouge egyaránt Torontóba repül (a két társaságot itt hasonlítja össze a BudFlyer blog). Előbbi már tavaly nyáron is üzemeltett járatot (viszont idén már nem tesz kitérőt Montrealba is), utóbbi pedig idén indította el ezt az útvonalat. Tavaly a görög SkyGreece légitársaság is próbálkozott ezzel, ám botrányos körülmények között csődbe ment.

Québecről itt olvashatja korábbi úti beszámolónkat, a Sziklás-hegység kanadai részéről pedig itt talál beszámolót.