Pamplona megúszta az első bikafuttatást

Papmplona San Fermin
PAMPLONA, SPAIN - JULY 07: Participants run with fighting bulls during the bull-run of the annual San Fermin Festival in Pamplona, Spain on July 07, 2016. The San Fermin Festival is held annually from 06 to 14 July in commemoration of the city's patron saint. Hundreds of thousands of visitors from all over the world attend Spain's most famous fiesta, the San Fermin bull-running festival. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Komolyabb sérülések nélkül zajlott le csütörtökön az idei első bikafuttatás az észak-spanyolországi Pamplonában, ahol ezekben a napokban a város védőszentjét, San Fermínt ünneplik.
Vágólapra másolva!

Az eseményt, amely Pamplonát világhírűvé tette, óriási készülődés előzte meg: a belváros simára koptatott macskaköveit speciális anyaggal mosták át, hogy kevésbé csússzon és ne legyen balesetveszélyes. A start előtt a szervezők újra végigjárták a futás 850 méteres szakaszát, hogy mindent ellenőrizzenek.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az utcákon a futók, az erkélyeken, ablakokban a bámészkodók gyülekeztek már kora reggel. Utóbbiért 85-120 euró közötti összeget is elkérnek a tulajdonosok a turistáktól. A balkonbérlést, amely számla- és adóköteles, idén az adóhatóság is ellenőrzi.

Többen elestek

A több ezer futó a hagyományoknak megfelelően háromszor fohászkodott San Fermínhez az indulás előtt. A startnál, egy falfülkében elhelyezett szobornak énekeltek spanyolul és baszk nyelven, áldását kérve.

Pontban reggel nyolckor kinyitották a bikákat a futóktól elválasztó karám ajtaját,

a csorda megindult, és előttük futásnak eredt a tömeg. A távot 2 perc 28 másodperc alatt tették meg, közben több veszélyes helyzet is kialakult, mire elérték az arénában kialakított célt. A futás során többen elestek, és átgázoltak rajtuk a rohanó állatok.

Forrás: AFP/Miguel Riopa

A spanyol Vöröskereszt tájékoztatása szerint két embert kellett a helyszínen ellátni és kórházba szállítani, de egyiküknek sincs szúrt sérülése, amelyet a bika szarva okozhatott volna.

A bikafuttatáson 1924 óta 15-en vesztették életüket,

legutóbb 2009-ben egy 27 éves férfi. A szervezők igyekeznek szigorú szabályokkal minimalizálni a kockázatokat, például tilos alkoholt fogyasztani futás előtt, és komoly előírások vonatkoznak az öltözékre és a viselkedésre is.

A San Fermín-ünnep alatt nyolc egymást követő reggel tartanak bikafuttatást Pamplonában.