Teherautókat nyelt el a pokol kapuja

Vágólapra másolva!
Nem szükséges az Elm utcába elutazni, ha rémálommal teli kirándulásra vágyunk. A BBC összegyűjtötte a Föld öt legborzongatóbb helyét, amelyből háromban hemzsegnek a turisták. Csontvázak a tóban, szellembabák által okozott gyereksikoly Mexikóban, kígyók egy brazil szigeten. Hatodiknak hozzátettünk egy magyar falut, amelynek csodálatos mauzóleumában egy különleges feszület előtt egyszerre mondtak misét élőknek és holtaknak. 
Vágólapra másolva!

A csontvázak tava: Roopkund-tó, India

A tengerszint felett 5029 méter magasan fekvő Roopkund-tavat az év 11 hónapjában vastag jég borítja.

1942-ben egy arra túrázó brit éjjeliőr emberi csontvázra bukkant az állóvíz mellett.

A következő nyáron az olvadás idején már több száz csontváz került elő a hó és a jég alól. Olyan emberi koponyát is találtak, amelyen megmaradt a haj is. Többen azt gondolták, hogy a brit túrázó egy régen elfeledett tömegsírra bukkant. Mások úgy vélekedtek, hogy egy földcsuszamlás végzett a mintegy 2-300 áldozattal. Egy újabb vélemény szerint ez nem lehetett más, csakis csoportos rituális öngyilkosság.

Hátborzongató környezet a Roopkund-tó mellett Forrás: Flickr/Piram Damodaran

A komolyabb kutatások 2004-ben kezdődtek meg. A tudósok megfigyelték, hogy a koponyákon rövid és mély repedések láthatók. Ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy ez az egykori zarándokcsoport heves jégviharba kerülhetett a tó melletti völgyben. A szakértők szerint krikettlabda nagyságú jégdarabok hullottak az égből, a bajba jutott embereknek pedig nem volt hová menekülniük.

A Roopkund-tó a hegy tetejéről Forrás: Flickr/Soham Sakar

A Roopkund-tó a közelmúltban is gyakran szerepelt a híradásokban. Az utóbbi években ugyanis nagymértékben megemelkedett az itt található emberi csontok lopása.

A helyiek mindenesetre igyekeznek megóvni a területet az enyveskezű csonttolvajok elől.

Ebben nagy segítségükre van az időjárás, hiszen a Roopkund-tó az év jelentős részében gyakorlatilag megközelíthetetlen.

A kígyók szigete: Ilha da Queimada Grande, Brazília

Ilha de Queimada Grande mindössze 150 kilométerre fekszik São Paolo városától, mégsem mondhatjuk, hogy ez lenne a glóbusz leglátogatottabb földdarabja. (Persze lehet, hogy ha a hatóságok nem védenék az emberek elől a helyet, a vakmerő utazók ide is özönlenének.)

Mégpedig azért, mert a pici sziget tele van mérges kígyókkal.

Némileg túlzó becslések szerint egy négyzetméterre négy-öt arany lándzsakígyó jut. (Gondoljanak bele, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag lépni sem lehet itt.) A visszafogottabb tudósok azonban lehűtötték a kedélyeket, mivel szerintük egy négyzetméterre csak egy hüllő jut. Nekik legyen mondva.

Aki ezt elolvassa, azonnal forduljon vissza a kígyók szigetéről Forrás: Flickr/Fabio Manfredini

A kígyók szigetére csakis speciális engedéllyel rendelkező tudósok léphetnek be. Az arany lándzsakígyó földünk egyik legveszélyesebb mérges kígyófajtája. Mérge percek alatt bénítja meg az áldozatot, akinek esélye sincs a túlélésre.

A kígyókhoz két hátborzongató történet is kapcsolódik.

Az egyik, amikor a világítótoronyban szolgálatot teljesítő őrt és családját marták halálra az állatok. A másik szerint egy horgász véletlenül kötött ki itt, mert éhes volt, és banánt akart enni.

Az arany lándzsakígyó a világ egyik legveszélyesebb hüllője Forrás: Flickr/Omar Neto

Nem járt sikerrel... Ami jó hír, hogy a szigeten lévő világítótorony azóta már automata üzemmódban működik, így a hüllők szépen be is rendezkedhettek a toronyban.

A patkányok temploma: Karni Mata templom, India

Gondolnák-e, hogy Indiában van egy templom, amelynek szakácsa a patkányokra főz? Hogy a világutazók csak azért özönlenek ide, mert találkozni akarnak a rágcsálókkal? Hogy aki véletlenül agyontapos egy patkányt, annak arannyal kell fizetnie?

Az indiai Karin Mata templom Forrás: Biosphoto/© Jean-François Mutzig / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Jean-François Mutzig

Nem mese ez, hanem maga a valóság.

Az indiai Rajasthan Thar sivatagban lévő Karni Mata templomban mintegy húszezer fekete patkány él.

Hozzájuk is kapcsolódik egy legenda. Amikor a hindu istenség, Karni Mata a közeli tóba fulladt, hívei azonnal Jáma istenhez fordultak, hogy kezdje meg az újraélesztést. Csakhogy Karni Mata addigra már reinkarnálódott. Jáma isten azzal a feltétellel egyezett bele a műveletbe, hogy az újjászületés után az addig halott isten patkány képében jelenik meg.

A fekete patkányokat óriási tisztelet övezi Forrás: Photononstop/Photononstop/Tony Hassler

Hogy ennek a legendának mennyi a valóságtartalma, azt nem tudom, de azt hiszem, nem is lényeges. Sokkal inkább érdekes, ahogy a helyiek a patkányokhoz viszonyulnak.

A hívők egyszerűen imádják ezeket az állatokat.

A templom szakácsa csak a patkányoknak főz.

Patkányok tánca a Karni Mata templomban Forrás: Biosphoto/© Jean-François Mutzig / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Jean-François Mutzig

A turisták kellő óvatossággal járják be a helyszínt, nehogy véletlenül egy állatot is agyontapossanak, mert akkor arannyal fizethetik ki az okozott kárt. Aki nem hiszi, járjon utána.

A pokol kapuja: Darvaza, Türkmenisztán

1971-ben szovjet tudósok bányafúrásba kezdtek a Kara-kum sivatag közelében fekvő Darvaza mellett Türkmenisztánban.

Nem volt jó ötlet.

A fúrótorony a lent húzódó földgázmező kellős közepébe hatolt bele, ennek következtében előbb egy kis barlang, később pedig hatalmas kráter keletkezett.

Mélyben izzó gáz a Pokol kapujában Forrás: Flickr/Chris Bryant

A hirtelen megszülető luk több mindent – kocsikat, a bányászok táborát, házakat és sátrakat – elnyelt. A meglepett mérnökök és geológusok ekkor azt javasolták, hogy a lukból kiáramló földgázt meg kell gyújtani, az majd néhány hét alatt elég. Ebben sem lett igazuk. A mára 70 méter szélessé és 30 méter mélységűvé váló kráterben a gáz azóta is ég. A helyiek ezért is nevezték el a pokol kapujának.

Éjszaka nyújtja a legszebb látványt az izzó kráter Forrás: Flickr/Chris Bryant

Megközelíteni csakis a legnagyobb óvatossággal lehet, a látvány pedig sötétedés után válik elképesztővé.

A mélyben izzó sár, a földgáz és az őrületes forróság olyan elegyet alkot,

amelyet a Földön sehol máshol nem találunk. A kráter szélénél maximum 10-15 percet lehet tartózkodni, utána vagy megsül az ember, vagy odébbáll. A türkmének évek óta gondolkodnak a terület turisztikai hasznosításán, ám egyelőre csak a legelvetemültebb utazók érezték szükségét a pokol kapuján való belépésnek.

A szellembabák szigete: Isla de las Muñecas, Mexikó

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, aki a Mexikóváros közelében lévő Xochimilco csatornába fulladt. A csatorna kígyókkal volt tele, így a lánynak nem maradt esélye a túlélésre. A terület gondnokát, Don Juan Santanát nagyon megviselte az eset.

A halott lány szellemét megidéző baba Mexikóban Forrás: Flick/Cindy Vasko

A kislány parton hagyott babáját felakasztotta egy fára, ezzel adózva a gyermek emlékének. Ám Santana lelke ettől sem nyugodott meg.

Hamarosan újabb és újabb babákat vett, és ezeket is felakasztotta.

Később mindenét eladta, vagyonát pedig babavásárlásra költötte. Több száz babát kötött fel a fákra, így védve a halott lány szellemét.

Egy újabb baba, amelyet felakasztottak a fára Forrás: Flickr/Ramiro Petruzzi

Így jött létre a világ egyik leghátborzongatóbb helye, a síró szellembabák szigete Mexikóban. Akik arra járnak, gyakran gyereksírást hallanak.

Hogy kik sírnak, azt senki nem tudja.

Valószínűleg senki sem, csak éppen a félelmetes helyhez jól illik ez az újabb „legenda" is. Aki Mexikóban jár, és van kedve, mindenképpen nézze meg. Már, ha megvan hozzá a megfelelő bátorsága. Én erre nem vállalkozom.

Ahol az élőknek és holtaknak egyszerre miséztek: Ganna

A gannai Esterházy-mauzóleum altemplomában vagyunk. Ötvenketten nyugszanak itt, ők mindannyian az Esterházy család tagjai voltak. Az előttem lévő kerek kőoltárból összesen kettő van a világon. Az egyik Gannán, a másik valahol Dél-Olaszországban. Kör alaprajzú kriptában állok, amely igazi unikum: egy kereszten két Krisztus feszül.

A hozzáértők szerint ilyen tényleg csak itt van Földön.

Az egyik oldalán a fehér ruhába öltözött pap az élőkért, a másikon a feketébe öltözött a holtakért misézhetett. Ma már nem dívik ez a szokás, de elég csak belegondolni ebbe, hogy a látogató borzongva álljon a furcsa kereszt előtt.

A világon egyedülálló kettős feszület Forrás: Lantos Gábor

Már csak azért is, mert körülöttem számtalan kisebb és nagyobb koporsóban az Esterházyak földi maradványai vannak eltemetve. A hozzájuk kapcsolódó történetek pedig hol felemelő, hol borzalmas történeteket elevenítenek fel. Ha Esterházy Bálint koporsója előtt vagyunk, eszünkbe juthat, hogyan kellett önmagát megölnie a Monarchia egykori moszkvai nagykövetének. „Bűne" az volt, hogy szerelmes lett Kocsubej Ilona nagyhercegnőbe. Már az esküvő napját is eldöntötték, amikor kiderült, hogy egy fiatal gárdatiszt szintén Kocsubejt szereti. A tiszt amerikai párbajra hívta ki Esterházy Bálintot.

Aki a fekete golyót húzta, annak meg kellett ölnie magát.

Esterházy Bálinté lett a fekete... Amikor a gannai temetésen megjelent Kocsubej Ilona, a szemtanúk szerint három órát töltött a koporsónál. Az ébenfekete hajú nő ez alatt a 180 perc alatt teljesen megőszült.

A gannai Esterházy-mauzóleum Forrás: Lantos Gábor

Esterházy Pál huszár főhadnagy pedig közel kétméteres testmagasságának „köszönhette" halálát. A első világháborúban harcoló grófnak hiába könyörögtek katonái, hogy húzza össze magát a lövészárokban. Esterházy erről hallani sem akart, mondván, egy gróf soha nem hajthat fejet az ellenség előtt. A halálát végzetes fejlövés okozta.