Ezeken a helyeken ingyen fesztiválozhatunk Európában

Notting Hill-i karnevál európai fesztiválok
Revellers dance in the streets on the second day of the Notting Hill Carnival in west London on August 31, 2015. Nearly one million people are expected by the organizers Sunday and Monday in the streets of west London's Notting Hill to celebrate Caribbean culture at a carnival considered the largest street demonstration in Europe. The Notting Hill Carnival started in the 1960s, when the area had a large population of immigrants recently arrived from the Caribbean and was notorious for its slums -- a far cry from today when it is one of London's most expensive places to live. AFP PHOTO / LEON NEAL / AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Egy hosszabb külföldi nyaralás során alaposan lesoványodik a pénztárcánk, nincs ezen mit szépíteni. A szállás, az utazás, az étkezés mind-mind olyan költség, amelyet nem tudunk megspórolni, ráadásul a legtöbb európai országban drágább az élet, mint itthon. És ha már nyaralunk, minél több élményt magunkba szeretnénk szívni, ehhez pedig – ha hiszik, ha nem – nincs is mindig szükség pénzre. Ingyenes európai fesztiválok, programok közül válogattunk.
Vágólapra másolva!

Szerencsére a legtöbb európai nagyvárosban nagyszerű ingyenes programokkal várnak minket, amelyek egy cseppet sem maradnak el élmény, sokszínűség vagy igényesség terén fizetős társaiktól. Az alábbiakban a legkülönfélébb

ingyenes fesztiválokat, utcai felvonulásokat, programsorozatokat vesszük sorra,

amelyek között mindenki megtalálhatja a kedvének, ízlésének és úti céljának megfelelőt.

Karibi hangulat Londonban

Ha városnézős nyaralást tervezünk, biztosan megfordul a fejünkben, hogy Londonba repüljünk. Ilyenkor talán kevesebbet esik az eső, jóval kellemesebb a klíma, mint itthon, sőt ha jól időzítünk, olyan élményben lehet részünk, amelyhez egyébként Dél-Amerikáig kellene utazni. A legnagyobb brit utcai felvonulásnak tartják a Notting Hill-i karnevált, amely két napon keresztül egzotikus élettel és színnel tölti meg ezt a bájos londoni városrészt.

A karibi fesztivált a térségből származó londoniak szervezik Forrás: AFP/Leon Neal

A karibi fesztivált a térségből származó londoniak szervezik minden év augusztus végén. A karnevál népszerűsége egyre nő, évente akár másfél millió embert is ide csábít az egész világból.

Idén augusztus 28-án startol az utcai parádé

a gyerekfelvonulással, amelyet hétfőn, augusztus 29-én zenés-táncos karnevál követ. A színpompás eseményt csodás, lüktető karibi ritmusok kísérik, természetesen élőben. A táncosok, zenészek mellett olyan remek ételekkel is találkozhatunk, amelyekről korábban nem is hallottunk.

Gyerekfelvonulással kezdődik a karibi fesztivál Londonban Forrás: Flickr/A-nika

Csupa zene az egész város

Maradjunk még kicsit Angliánál, ahol az utcai parádé mellett zenei fesztivált is találunk a nyáron. A Worcester Music Festivalt 2008 óta rendezik meg minden évben, a városban több helyszínen: pubokban, klubokban, közösségi épületekben, lemezboltokban, templomokban.

A cél az volt, hogy felélénkítsék és értékeljék az élő, eredeti helyi zenét, művészetet.

A fesztivál szervezését már több mint húsz szponzor segíti, a befolyt összegből pedig minden évben jótékonykodnak is különböző szervezeteknek. A szervezőmunkát önkéntesek végzik, a fesztivál pedig kiváló alkalom a fiatal tehetségeknek a bemutatkozásra. Az évenkénti találkozásokból már nagyszerű formációk is születtek. A Worcester Music Festival idén szeptember 16-18-án lesz, és természetesen ingyenes.

A százezer lakosú angol kisváros háromnapos zenei fesztivált rendez Forrás: Flickr/Ben Sutherland

Ingyenkoncertek kilenc napon át Walesben

A walesi Monmouth Fesztivál egyike azon kevés ingyenes fesztiváloknak, amelyek több napon keresztül változatos programokkal szórakoztatják a látogatókat. Ez a kilencnapos esemény a gyönyörű, történelmi hangulatú walesi városban, Monmouthban kapott helyet, és már 1982 óta élvezheti a közönség.

Világszerte csodájára járnak, évről évre egyre többen látogatnak el a gyönyörű kisvárosba.

A fellépők között helyi és nemzetközi művészeket találunk,

ráadásul a műfaj is elég változatos: rock, pop, folk, jazz, ska, punk, klasszikus. Az eseményre belépő nincs, de nagyon örülnek az adományoknak, hiszen abból tartják fenn magukat immár több mint harminc éve. A nagyszínpadot minden évben egy, a város melletti parkolóban találjuk, de itt is bevonnak templomokat, klubokat a helyszínek közé.

Gyönyörű walesi kisváros, ahol kilenc napig szól a zene Forrás: Flickr/Robert Cutts

Indiának és Shakespeare-nek is van itt napja

Színes, pezsgő kikapcsolódást kínál Dublinban az India Day, mindenképp érdemes úgy időzíteni a nyaralást, hogy megnézhessük. A Phonex Parkban minden évben várják azokat az érdeklődőket, akik szeretnék megkóstolni az indiai ízeket, megtanulni a fantasztikus táncokat a vibráló zenére, vagy szeretnénk hódolni az indiai zene- és filmművészetnek.

Az ünnepséggel egyébként

India Nagy-Britanniától való függetlenedésére emlékeznek,

idén éppen augusztus 20-án. Ha elutazni nem is tudunk a varázslatos ázsiai országba, egy csipetnyit kaphatunk belőle az ír fővárosban.

India függetlenségét ünneplik Dublinban Forrás: Indiaday.ie

Szintén Dublinban hódolhatunk a valaha élt leghíresebb színműíró, Shakespeare előtt is.

Az ingyenes színdarab augusztus 5. és 14. között többször is megtekinthető

a lenyűgöző környezetben, a Dublini Palota előtt. Hagyomány, hogy ezen a nyári Shakespeare-napon a kevésbé ismert darabok közül válogatnak.

Most éppen a Szeget szeggel kerül sorra, amelynek magyar vonatkozása is van, hiszen egy Magyarországgal vívott háború előtt játszódik Bécsben. A leginkább talán tragikomédiának mondható drámát az írek új köntösbe öltöztették: a helyszín természetesen Dublin lett, az időszak pedig a forradalmi 1916-os év. Pakoljunk össze egy piknikkosarat, és menjünk időben, hiszen biztosan rengetegen lesznek.

Dublin Shakespeare-napot is tart Forrás: Flickr/René Silvio H.

Sokszínűséggel a sokszínűségért

Hollandiában az amszterdami Free Fringe Festival csábít mindenkit maradásra. A tíznapos rendezvénnyel

minden évben megünneplik az amszterdami szabadságot, kultúrát és sokszínűséget.


A Free Fringe Festival izgalmas kombinációja a képző- és előadóművészeteknek. A magával ragadó egyveleget helyi és külföldi művészek prezentálják a nagyérdeműnek. Természetesen a zene, a tánc, a dráma, a színház, az animáció, sőt a videojátékokban rejlő művészet is teret kap szeptember 1. és 11. között Amszterdamban.

Amszterdam fesztivál nélkül is buliváros Forrás: Flickr/Denis Polyakov

Minden, ami zene Belgiumban

A legforróbb nyári napokon, augusztus 26-28-án több mint nyolcvanezer embert várnak a belgiumi Mechelen városába az idei Maanrock Fesztiválra. A városi szabadtéri fesztiválon

fantasztikus zenei sokszínűséggel találkozhatunk négy színpadon.

Az első színpadot a klasszikus zenének szánják, a másodikon a legjobb bulizenék szólnak majd, a harmadikon pedig „különlegesnek" titulált zenéket hallgathatunk. A fesztivál főszínpada prezentálja a legismertebb előadókat dance, pop és rock műfajban – köztük sok belga zenésszel is találkozhatunk.

Még a szobrok is beszállnak a bulizásba a technikusok jóvoltából Forrás: Flickr/Eddy Van 3000

Kulináris élvezetek zenés filmekre

Osztrák szomszédainknál is több nagyszerű, ingyenes programot találhatunk nyáron. A zenésfilm-fesztivál például vitathatatlanul Bécs egyik legnépszerűbb eseménye. Július 14-től szeptember 4-ig

a bécsi Rathausplatzon ötvözhetjük a kulináris élvezeteket a kultúrával.

Az ízletes ételek és az operától a popzenéig terjedő zenés filmek tökéletes nyári estéket garantálnak mindenkinek.

A nézők olyan sztárok koncertfelvételeit nézhetik, hallgathatják, mint Plácido Domingo, Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, James Blunt, Iggy Pop vagy épp a Placebo. A műsor tehát mindenképp izgalmasnak ígérkezik, a száz négyzetméteres LED-kivetítő pedig a minőséget is garantálja.

Zenés filmeket nézhetünk a városháza előtt Forrás: Flickr/Vienna Tourist Board

A művészet az utcán hever Grazban

Ha nyáron Grazba vinne az utunk, pihenjünk meg pár napra egy egészen különleges művészeti fesztivál erejéig. A La Strada elnevezésű eseménysorozat július 29. és augusztus 6. között változtatja a szabad művészet határtalan terévé Graz lenyűgöző utcáit. A színielőadások itt nem kényszerülnek épületekbe:

pár óra erejéig egy park, egy utcasarok, egy tér is színházzá változhat,

ahol a művészek hol csodálkozásra, hol nevetésre, hol sírásra késztetnek minket.

Színház az egész város Grazban Forrás: Flickr/info-Graz

Fényünnep Lyonban és Firenzében

Bár nem nyári esemény, mégis kihagyhatatlan program a varázslatos fények ünnepe Lyonban. Bár a lyoni nevezetességek talán nem vetekedhetnek Párizs látványosságaival, a Fête des Lumières mindenképp olyasmi, amit egyszerűen látni kell. Idén december 8. és 11. között borul rá Lyon városára az a színpompás lepel, amely hol a hidakat, hol az épületeket, hol az utcákat vonja tündöklő színekbe.

Lyon minden decemberben fénybe borul Forrás: Flickr/Fulvio Spada

Fényekben Olaszországban sem lesz hiány, hiszen Firenzében minden évben szeptember 7-én rendezik a Festa della Rificolonát, azaz a Lampionok Fesztiválját. Az esemény Szűz Mária ünnepéhez kapcsolódik. Évről évre egyre többen látogatnak el ezen az éjszakán a csodás olasz városba. A felnőttekből és gyerekekből álló menet végigvonul az utcákon,

a világító lámpások a vonulók kezében látványos, meleg fénybe burkolják Firenzét.

Lovak csatája egy csodás városkában

Nem csúsztunk még le az augusztus közepén esedékes híres lovas versenyről sem Sienában. A Palióra természetesen aranyáron lehet jegyet venni, ha egy impozáns teraszról, felülről kívánjuk nézni a futamot, de ha a Piazzán összegyűlő tömeghez csatlakozunk, nem kell fizetnünk. Itt garantáltan magunkba szívhatjuk a különleges városka semmihez sem fogható atmoszféráját.

Évszázadok óta versengenek egymással Siena kerületei Forrás: Photononstop/Photononstop/Renato Valterza

Egész nyáron szól a dzsessz

Ha nyár, akkor dzsessz. Legalábbis ez Lisszabon jelszava, ahol szinte az egész nyarat a zenélésnek szentelik. A május elejétől szeptember végéig tartó eseménysorozaton minden hétvégén délután öt órát várnak minket rengeteg különböző helyszínen az Out Jazz fesztivál keretében.

Lisszabon nyáron dzsesszfővárossá változik Forrás: Flickr/Ann Wuyts

Mercedest ünnepli Barcelona

Végül, de nem utolsósorban említsük meg a csodás Barcelonát is, ahol nyáron hatalmas csinnadrattával ünneplik a város védőszentjét, Mercedest. A legnagyobb barcelonai utcai fesztivál, a La Merce 1902 óta búcsúztatja a nyarat és köszönti az őszt koncertekkel, táncmulatsággal.

Barcelona hatalmas bulival ünnepli védőszentjét Forrás: Flickr/somewhere

Barcelona ilyenkor hatalmas bulihelyszínné alakul át, egymást érik az ünnepi programok – embertornyok építése, óriás bábos felvonulás, esténként zenére komponált fényjáték a Saint Jaume téren, illetve a Casa Batllónál, tűzijáték, na és persze könnyűzenei koncertek a városszerte felállított színpadokon. A kétnapos fesztivál idén szeptember 25-26-án lesz.