Bulikat szerveznek a volt koncentrációs táborban

7. erőd, Kaunas, Litvánia
Vágólapra másolva!
A litván erdőben ötezer zsidót végeztek ki a második világháborúban.
Vágólapra másolva!

A Hetedik erődöt az Orosz Birodalom katonai mérnökei építették a 19. század végén a litvániai Kaunasban. A német hadsereg 1915-ben elfoglalta, a második világháború idején pedig

ötezer zsidót végeztek ki az ott működő koncentrációs táborban.

2009-ben a Katonai Örökség Központja nevű litván nonprofit szervezet vásárolta meg a komplexumot, és vezetett túrákat kínál 3,50 euróért az oda látogató turistáknak. Ezenfelül azonban ki is lehet bérelni tőlük a helyet különböző rendezvényekre, például konferenciákra, gyerektáborokra, esküvőkre vagy akár baráti összejövetelekre – írja a Daily Mail.

Forrás: Wikipedia/Sergejorlov

Az egyik általuk kínált lehetőség például a katonai témájú születésnapi buli 115 euróért. Ezért a pénzért a gyerekek

Az egyhetes gyerektábor résztvevőinek azt ígérik, hogy nemcsak jókedvűen tölthetik el ott idejüket, de „ismereteket is szerezhetnek”.

Felháborodást okozott

Nem mindenki boldog az erőd ilyen célú hasznosításától. Jonny Daniels, a From the Depths nevű holokausztemlékezeti csoport alapítója például

sokkolónak és visszataszítónak nevezte a helyet

a Jewish Telegraphic Agencynek nyilatkozva. Szerinte a litván kormányt el kéne ítélnie a nemzetközi közösségnek, amiért egy ilyen fontos és szent helyet privatizált.

Forrás: Wikipedia

A Hetedik erőd egyébként a 30. legkedveltebb program Kaunasban a TripAdvisor listáján. A turisták többnyire pozitívan értékelték a helyet az utazás oldalon. Egyikük ezt írta:

Szavazzon!

Ön mit gondol az erőd ilyen típusú hasznosításáról?