Szívfacsaró hónapon vagyok túl

Új-Zéland baleset
This undated hand out picture released by New Zealand Police on August 26, 2016 shows Czech hiker Pavlina Pizova and her partner Ondrej Petr, taking a selfie at an undisclosed location. A search party found Pizova August 24, 2016 more than a month after she and her partner, Ondrej Petr, set out to walk the 32-kilometre (20-mile) Routeburn track, which traverses the Southern Alps in the southwest of New Zealand. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND NEW ZEALAND POLICE / STR / -XGTY----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / NEW ZEALAND POLICE" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS, NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
Az egy hónapig túléléséért küzdő cseh nő mesélt társa elvesztéséről Új-Zélandon.
Vágólapra másolva!

Kemény próbatételről számolt be a médiának az a nő, aki közel egy hónapig küzdött a túlélésért egy kunyhóban Új-Zélandon. Amint arról az Origo is írt, a cseh turista július 26-án indult el a a hófödte Routeburn túraútvonalon egy 32 kilométeres túrára, amely általában három napot vesz igénybe, ám eltévedtek, mivel a turistajelzéseket betemette a hó.

Társa életét vesztette,

ő pedig egy kunyhóban vészelt át négy hetet, amíg rátaláltak.

Pavlina Pizova és társa, Ondrej Petr egy korábbi közös fotón Forrás: AFP/Str

Pavlina Pizova a BBC tudósítása szerint elmondta, hogy szívfacsaró hónapon van túl. Az Aspiring hegy és a Fiordland National Park között jártak, amikor az erős havazás és az alacsony felhők miatt a szabad ég alatt kényszerültek tölteni az éjszakát. A tragédia akkor történt, amikor megpróbálták elérni a menedékházat. Társa, Ondrej Petr lecsúszott egy jeges lejtőn, és meghalt.

Ezen a környéken történt a tragédia Forrás: AFP/Str

Pavlina utána csúszott, de nem tudta megmenteni a férfi életét. Az első éjszakát mellette töltötte, mert egyrészt vele akart lenni, másrészt nem is tudott volna továbbmenni a szélsőséges időjárási körülmények miatt. Ondrej holttestét azóta megtalálták, és halottkémi vizsgálat alá veszik.

Menedékház a tó mellett

Pavlina a következő éjszakát is a szabad ég alatt töltötte. Minden dolgát a hálózsákjába dugta, a lábát pedig folyamatosan dörzsölte, hogy ne fagyjon el. Utána elérte a két kilométerre lévő Mackenzie tónál az erdőfelügyelet kunyhóját, ahová az ablak betörésével jutott be. Itt talált élelmet és tűzifát, és négy hetet töltött a házikóban.

A házikó, ahol Pavlina átvészelte a négy hetet Forrás: AFP/Str
A menedékház belülről Forrás: AFP/Str

Kétszer próbált meg elmenni a kunyhóból, de a mély hó és a rossz állapotban lévő lábai visszafordulásra késztették. Hamuval írt „h" betűt a hóba, hogy segítséget kérjen.

A mentők eksztázisban találták meg, viszonylag tűrhető egészségi állapotban.

Azután kezdték el keresni, hogy az ottani cseh konzul véletlenül rábukkant egy Facebook-bejegyzésre Pavlina aggódó családjától. Korábban azért nem keresték őket, mert nem regisztrálták magukat a hatóságnál, és jeladó sem volt náluk vészhelyzet esetére.

A mentőcsapat keresi a férfi hottestét Forrás: AFP/Str