A belfasti Titanic-központ lett idén Európa legfőbb látványossága

Titanic Belfast múzeum
United Kingdom, Northern Ireland, Belfast, docks district of Queen's Island, Titanica sculpture by artist Rowan Gillespie in front of the Titanic Belfast Experience center building
Vágólapra másolva!
A múzeum egy több mint százéves tragédiának állít emléket.
Vágólapra másolva!

Van egy múzeum az észak-írországi Belfastban, amelyről talán kevesen hallottak még, idén mégis olyan európai látványosságokat utasított maga mögé, mint az athéni Akropolisz, a párizsi Eiffel-torony vagy a barcelonai Sagrada Familia. A World Travel Awards ugyanis idén a Titanic Belfastot választotta meg Európa legfőbb látványosságának, amely a tragikus sorsú tengerjárónak állít emléket.

A World Travel Awards díjat 1993-ban alapították, hogy a turizmusban és vendéglátásban elismerjék a kiemelkedő teljesítményeket. Idén 228 251 szavazatot adott le a közönség és a szakma az európai versenyen, utóbbiak szavazata dupla súllyal szerepel. Az európai győztes továbbmegy a világversenyre, amelynek eredményét október 15-én Vietnamban jelentik majd be.

Lökés a turizmusnak

A Titanic Belfast 2012-ben nyílt meg, 100 évvel azután, hogy az RMS Titanic, amely korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt, jéghegynek ütközött, és elsüllyedt. A belfasti kötődés onnan jön, hogy

a hajót a városban építették a Harland and Wolff hajógyárban.

A turisták által korábban többnyire mellőzött északír város a múzeum felépítésével feltette magát a térképre: a nyitás óta 3 millióan látogatták meg – írja a Telegraph.

James Cameron Titanic című, 1997-es filmjére rímelő szobor az épület bejáratánál Forrás: hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

Az egykori dokkot átnevezték Titanic-negyedre, amelynek az ékköve maga a múzeum. Ennek épületét a Titanic inspirálta, a magassága pedig megegyezik a tengerjáróéval. Még egy párhuzam:

a múzeum egyszerre 3547 vendéget tud fogadni, épp annyit, mint maga a hajó.

A formabontó épület Forrás: robertharding/Michael Runkel/Michael Runkel

A kiállítás egyébként valóban lenyűgöző eszközöket alkalmaz a szórakoztatva tanításra. Mi a megnyitó után néhány hónappal néztük meg személyesen, riportunkat és még több képet itt talál róla.