Keményen büntetik Rómában a tiltott helyen italozást

Spanyol lépcső
Vágólapra másolva!
Egyetlen éjszaka alatt hét turistát bírságoltak meg Rómában a frissen felújított Spanyol lépcsőn, mert italt fogyasztottak ott „nem megengedett időben”.
Vágólapra másolva!

A hatóságok összesen 900 euró (275 ezer forint) pénzbüntetést szabtak ki két litván, két lengyel, két Srí Lanka-i és egy olasz állampolgárra a sok pénzért renovált műemlék „házirendjének” megsértése miatt.

Az olasz főváros egyik jelképének számító 18. századi műemléket csütörtökön adták át újra a nagyközönségnek a kilenc hónapig tartó és 1,5 millió euróba – csaknem félmilliárd forintba – kerülő restaurálás után.

A Spanyol lépcső még a felújítás előtt Forrás: Wikimedia Commons

A tavaly októberben kezdett renoválás alkalmával alaposan megtisztították a 135 fokból álló lépcsőt, kijavították a márvány hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel.
Építészek, művészek és egyéb értelmiségiek egy csoportja petíciót indított az ismét egykori fényében ragyogó monumentális lépcsősor központi, fehér márvány részének legalább éjszakára történő lezárásáért, hogy megóvják a rongálástól, a szennyezéstől és a méltatlan viselkedéstől.
Virginia Raggi római polgármester elutasította, hogy akár részlegesen is lezárják a turisták elől a nevezetességet, de parancsba adta a főváros rendőrségének, hogy fokozott figyelemmel legyen a műemléken időzők viselkedésére, és lépjen közbe, ha valaki „tábort akarna verni” a lépcsőn.

Kulturáltan lehet nézelődni

A Spanyol lépcső védelmére kibocsátott városházi rendelet tiltja az étel- és italfogyasztást, a szemetelést, a plakátkiragasztást, a hangoskodást és az egyéb zajkeltést a műemléken, továbbá azt, hogy a lépcsőt éjszakai szállásként vagy illemhelyként használják. Az ilyesmit szabálysértésként kezelik, a rongáló vagy szennyezők ellen pedig büntetőeljárás indul. Az önkormányzat egyenruhás és fedett rendőrökkel figyelteti az átadás óta a lépcsőt a nap minden órájában nagy tömegben ellepő turisták, látogatók viselkedését.

Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt lépcsőt, amely Róma egyik legelegánsabb közterét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti-templommal, legutóbb 20 éve újították fel. A Bulgari luxusékszercég 1,5 millió eurót (459 millió forint) ajánlott fel a vállalat központi üzletétől mindössze néhány méterre magasodó műemlék helyreállítására.