Vulkánkitöréstől tartottak a népszerű spanyol szigeten

2016.10.10. 14:55

A tudósok és a turisztikai szakemberek nyugalomra intenek.

Közel száz kisebb földrengést regisztráltak az elmúlt napokban Tenerifén, amely Spanyolország egyik legnépszerűbb turistacélpontja. A Kanári-szigetek legnagyobbikán, ahová egyébként a Wizz Airnek is van közvetlen légi járata Budapestről, kisebb pánik tört ki a nyaralók körében, amikor olyan újságcikkek jelentek meg, melyek szerint a 3718 méter magas Teide épp kitörni készül.

A Teide csúcsa Puerto de la Cruzból nézveForrás: Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

Maguk a földrengések egyébként olyan kicsik voltak, hogy nem lehetet érezni azokat a szigeten, csak a műszerek rögzítették. A tudósok szerint ráadásul nem a magmaszint emelkedése miatt történtek, ami a kitörés előjele lett volna, hanem egy alacsony intenzitású tektonikus mozgás eredményezte azokat – írja a The Telegraph.

Aktív vulkanikus tevékenység

A Kanári-szigetek egy úgynevezett forrópont (köpenyoszlop) felett keletkeztek, ezért kizárólag vulkanikus kőzetekből állnak, mindegyikük közepén egy-egy vulkánnal. A vulkanikus tevékenységet azonban elég jól előre lehet jelezni az elhelyezett műszerek segítségével, így időben fel lehet készülni egy esetleges szükséghelyzetre.

Vulkanikus kőzet a Teide környékénForrás: robertharding/Marco Simoni/Marco Simoni

A tenerifei turisztikai ügynökség is igyekezett gyorsan megnyugtatni a nyaralókat. Mint közleményük hangsúlyozza, az utolsó vulkánkitörés több mint száz éve történt a szigeten, de senki nem sérült meg benne. A jelenlegi helyzet teljesen biztonságos – áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK