Így ütközött össze majdnem két utasszállító

China Eastern Airlines Sanghaj
Vágólapra másolva!
Csak 19 méterre volt a felszálló gép az útját keresztezőtől.
Vágólapra másolva!

Látványos animáció készült egy múlt héten történt incidensről, amelynek során majdnem összeütközött két utasszállító repülő a sanghaji Hungcsiao Nemzetközi Repülőtéren. A China Eastern Airlines Tiencsinbe tartó, Airbus A320-as gépe már megkapta a felszállási engedélyt és megkezdte a nekifutást.

Útját azonban keresztezte ugyanannak a légitársaságnak a Pekingből érkező Airbus A330-as gépe,

amely a leszállás után a terminálhoz gurult.

Az Airbus A320-as pilótája – látván, hogy már nem tud megállni a - a vészfékezés helyett gázt adott, és felemelte a gépet a másik a pályát keresztező másik repülő fölé. Függőlegesen mindössze 19 méter választotta el egymástól a két utasszállítót – írja az Aviation Herald.

Az előzetes vizsgálat kiderítette, hogy a katasztrófával fenyegető helyzet az irányító torony hibája miatt alakult ki. Az A330-as ugyanis 36 másodperccel azelőtt kapott áthaladási engedélyt, hogy az A320-as megkapta felszállási engedélyt.

Akkorra az irányító elfelejtette, hogy áthaladási engedélyt adott,

az A320-as gép pedig még nem volt azon a frekvencián, hogy hallotta volna a másik gép átgurulási engedélyét. A torony ezután háromszor utasította az A330-ast, hogy álljon meg, de annak pilótái nem figyeltek tá, és az áthaladás megkezdése előtt sem ellenőrizék, hogy szabad-e a pálya.