Debrecent is a világ legjobb úti céljai között ajánlják

2016.10.25. 14:06

Sokan már tervezik a jövő évi utazásaikat, nekik nyújthat hasznos támpontot a Lonely Planet most közzétett listája. Az útikönyveiről ismert kiadóvállalat miden októberben megnevezi azokat az országokat és helyeket, amelyeket a követező év legizgalmasabb célpontjainak talál.

A meglátogatandó országok listáját 2017-ben Kanada vezeti, amely jövőre ünnepli az államszövetség létrehozásának 150. évfordulóját. Az észak-amerikai országban találhatók a világ legélhetőbb városai, lakói pedig rendkívül befogadók és barátságosak. Ráadásul a kanadai dollár az utóbbi időben sokat veszített az értékéből, így a külföldiek számára olcsóbbá vált. Mi itt írtunk róla beszámolót.

A Moraine tó a kanadai Banff Nemzeti ParkbanForrás: Image Source/© Image Source, all rights reserved./Peter Amend

A Kanadába utazó magyaroknak fontos információ, hogy idén szeptember 29-től már ezt csak úgy lehet megtenni, ha előtte az interneten – díjfizetés mellett – ki töltenek egy regisztrációs űrlapot (ennek részleteiről itt írtuk) Közvetlen légi járat a téli menetrendben nincs Budapestről, az Air Transat és az Az Air Canada Rouge is októberben állította le járatát Torontóba. A Kanadába látogató Szijjártó Péter külügyminiszter azonban épp a napokban jelentette be, hogy az Air Canada heti öt járatot fog üzemeltetni jövőre Budapest és Toronto között.

A legjobb országok 2017-re

1. Kanada
2. Kolumbia
3. Finnország
4. Dominika
5. Nepál
6. Bermuda
7. Mongólia
8. Omán
9. Mianmar
10. Etiópia

A bor városa

A 2017-re ajánlott városok listáját Bordeaux vezeti a Lonely Planetnél. Jövő év közepére elkészül a gyorsvasút ide ágazó része, így Párizsból alig két óra alatt le lehet majd érni. Idén májusban nyitották meg a Cité du Vin múzeumot, amely kihagyhatatlan program a bor szerelmeseinek. Mi itt írtunk a városról a nyári labdarúgó-Eb kapcsán.

A nemrég átadott Cité du Vin kívülről is látványos Bordeaux-banForrás: ONLY FRANCE/ANTOINE LORGNIER/ ONLYFRANCE.FR/Antoine Lorgnier

A legjobb városok 2017-re

1. Bordeaux, Franciaország
2. Fokváros, Dél-Afrika
3. Los Angeles, USA
4. Mérida, Mexikó
5. Ohrid, Macedónia
6. Pistoia, Olaszország
7. Szöul, Dél-Korea
8. Lisszabon, Portugália
9. Moszkva, Oroszország
10. Portland, Oregon

Felfedezetlen térség

A régiók közül a perui Choquequiraót válaszotta legjobbnak a Lonely Planet. A mini Machu Picchunak is nevezett inka romváros sokak szerint a következő nagy durranás lesz a perui turizmusban. A helyet még nem tárták fel teljesen, és jelenleg csak négynapos túrával lehet meglátogatni, de jövőre megépül egy felvonó, amely napi 3000 ember látogatót visz oda. Érdemes megelőzni a várható tömeget.

Choquequirao romvárosa PerubanForrás: hemis.fr/TORRIONE Stefano / hemis.fr/Torrione Stefano

A legjobb régiók 2017-re

1. Choquequirao, Peru
2. Taranaki, Új-Zéland
3. Azori-szigetek, Portugália
4. Észak-Wales, Egyesült Királyság
5. Dél-Ausztrália
6. Aysén, Chile
7. Tuamotu-szigetek, Francia Polinézia
8. Georgia partvidéke, USA
9. Perak, Malajzia
10. Skellig Ring, Írország

Olcsó és szép

A legjobb ár-érték arányú helyek listáját Nepál vezeti. Az ázsiai ország kezd magához térni a pusztító földrengés és az üzemanyagsztrájk hatása alól, és remek választás az alacsony költségvetésű hátizsákos turistáknak. A természeti környezet továbbra is csodálatos, a helyiek pedig mindenkit szeretettel fogadnak. Nepálról itt írtunk beszámolót.

Külföldi turisták ünnepllik a Holi fesztivált Kathmanduban, Nepál fővárosábanForrás: AFP/Prakash Mathema

A legjobb ár-érték arányú helyek 2017-re

1. Nepál
2. Namíbia
3. Porto, Portugália
4. Velence, Olaszország
5. Debrecen, Magyarország
6. Belize
7. Marokkó
8. Oroszország
9. Bellarine-félsziget, Ausztrália
10. Felső-félsziget, Michigan, USA

A listán szereplő Debrecen legismertebb fesztiválja a virágkarneválForrás: NOTIMEX/Cortesía

A Lonely Planet az olcsó Magyarország szívének nevezi az ötödik helyezett Debrecent, ahová már hét országból lehet elrepülni fapados járatokkal (jelenleg négy városba – Londonba, Eindhovenbe, Párizsba és Milánóba – repül onnan a Wizz Air, a Lufthansa pedig Münchenbe üzemeltet járatot Debrecenből – a szerk.). A második legnagyobb magyar város gazdag történelmi emlékekben, de a kortárs művészeti élet is erősödik, nyáron pedig megtöltik az utcákat a fesztiválok. Debrecen ráadásul a puszta szélén van, a Hortobágyi Nemzeti Parkban pedig csikósokat is lehet látni (a hortobágyi fejlesztésekről itt írtunk).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK