Egy európai sziget, amely félévente más országhoz tartozik

Fácánok szigete
Vágólapra másolva!
Valaha fontos találkozókat tartottak itt, ma viszont nem látogatható.
Vágólapra másolva!

A Fácánok szigete valaha fontos találkozók helyszíne volt. Itt írták alá például 1659. november 17-én a pireneusi békeszerződést, amely lezárta a 24 év óta, 1635 óta folyó spanyol–francia háborút. De több királyi párt is itt mutattak be egymásnak először.

XIV. Lajos francia és IV. Fülöp spanyol király a Fácánok szigetén találkoznak a pireneusi békeszerződés aláírására (Jacques Laumosnier festménye) Forrás: Wikipedia

A sziget különleges elhelyezkedése miatt válhatott ilyen fontos helyszínné.

Franciaország és Spanyolország határfolyóján található, pár kilométerrel az előtt, hogy a Bidasoa az Atlanti-óceánba ömlik. Bal partján a Spanyolországhoz tartozó Baszkföld Irún nevű városa van, jobbra pedig a francia Hendaye.

Balra Irún, jobbra Hendaye Forrás: Wikipedia

A Fácánok szigete azért is különleges hely, mert egy kondomínium. Azokat a területeket hívjuk így, amelyeket egyszerre több ország is birtokol. Csakhogy a 6820 négyzetméteres sziget, amely amúgy a világ legkisebb kondomíniuma, még erre is rátesz egy lapáttal:

Franciaország és Spanyolország nem egy időben gyakorolja felette a hatalmat, hanem felváltva.

A terület minden hat hónapban gazdát vált egy kis ceremónia keretében.

A félévente gazdát váltó sziget Forrás: Wikipedia

A szigeten egyébként egy emlékmű örökíti meg az ott kötött békeszerződést, a turisták azonban nem látogathatják a különleges területet.