A somoskői vár ködbe burkolózva

Somoskői vár
Salgótarján, 2016. október 26. Köd a somoskői várnál a salgói várból, Salgótarján közeléből fotózva 2016. október 25-én. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az észak-nógrádi erődítmény kedvelt témája a fotósoknak.
Vágólapra másolva!

A somoskői várat a 13. században emelték, jelenleg Szlovákia területén található. Fel lehet sétálni a magyar oldalon lévő Somoskő faluból is, akkor az utolsó 150 métert a zöld határon át kell megtenni, ami már legális. Vagy át lehet autózni Szlovákiába, ahol a határ után pár kilométerrrel tábla jelzi, merre kell felkanyarodni, majd újabb négy kilométert kell vezetni a parkolóig.

A somoskői vár, a háttérben Salgó vára Forrás: Turizmus Magazin archív/Gulyás Attila

A vár környéke is izgalmas: lehet látni halastavat és forrást, kőtengert és bazaltorgonát. Utóbbi csaknem tíz méter hosszúságban megjelenő bazaltoszlopok formájában látható a várhegy északi oldalán.

Bazaltorgona Somoskő várának tövében Forrás: Lantos Gábor

A vár nemcsak közelről mutat jól, de távolról is kedvelt témája a fotósoknak. A közeli Medves-fennsíkon rendezik például Magyarország talán legjelentősebb tájfotós fesztiválján, amelyen egy másik gyönyörű erődítménnyel, Salgó várával együtt róla is remek éjjeli fényképeket lehet készíteni. Az alábbi fotókat nem nyáron, hanem október 25-én készítette az MTI munkatársa, a ködbe burkolózó vár azonban így is remek látványt nyújt.

Köd a somoskői várnál a salgói várból, Salgótarján közeléből fotózva Forrás: MTI/Komka Péter
Forrás: MTI/Komka Péter
Forrás: MTI/Komka Péter