Kitiltották a drónokat a világ egyik legmisztikusabb helyéről

2016.11.16. 15:28

A turisták biztonsága és a műemlékek védelme érdekében kitiltották a távirányított, légi felvételeket készítő drónokat a kambodzsai Angkor régészeti parkból.

"A tiltással a hazai és külföldi turisták biztonságát szeretnénk garantálni, emellett meg akarjuk előzni, hogy az ősi templomokban bármilyen kár essen, továbbá fenn akarjuk tartani a rendet és biztonságot a templomoknál" - indokolta meg a lépést szerdán az angkori műemlékegyüttest gondozó kambodzsai hatóság igazgatóhelyettese. Hozzátette, hogy a rendelkezés megsértőit figyelmeztetik, valamint elkobozzák a drónjukat. Közölte, hogy indokolt esetben a drónos felvételekhez engedélyt kell kérni a hivataltól.

Dicső múlt, nyomasztó jelen

Angkor neve szó szerint fővárost vagy szent várost jelent. Ez volt a központja az időszámításunk szerinti 9. és 12. század között virágzó khmer birodalomnak (a khmerek ma is 90-95 százalékát teszik ki Kambodzsa lakosságának). Építészeti szempontból azért különleges a hely, mert az egyes uralkodók alatt eltérő hatások érvényesültek, így aztán bőven lehet találni hindu és buddhista emlékeket is.

Angkorvat a legjelentősebb templomegyüttes AngkorbanForrás: AFP

A 13. század után a sorozatos sziámi (thai) támadások miatt a város fokozatosan kiürült, 1432-ben pedig a királyi udvar átköltözött Phnom Penhbe, a mai fővárosba. Bár a templomok ezután is működtek, sőt néhány nyugati misszionárius a 16. és 19. század között is eljutott ide, az elfeledett város "felfedezését" Henri Moulhot francia felfedezőnek tulajdonítják, aki 1860-ban járt ott, és könyvet is írt róla. Tény, hogy az ő munkájának köszönhetően nőtt meg az érdeklődés Angkor iránt, majd kezdődött meg a dzsungel által benőtt, elhagyott területek feltárása, ami a mai napig tart.

A 12. század végén épült Ta Promh temploma - itt forgatták Angelina Jolie-val a Tomb RaidertForrás: Photononstop/Julien Garcia / Photononstop/Julien Garcia

A királyság legnépszerűbb idegenforgalmi látványosságát 1992-ben vették fel az UNESCO világörökségi listájára. A hivatalos statisztika szerint szeptember végéig idén 1,56 millió külföldi turista látogatott el Angkorba, a belépőkből több mint 44 millió dollár (12,8 milliárd forint) folyt be. Az utóbbi években egyébként egyre nagyobb a tömeg a világ egyik legmisztikusabb helyén, a turistaáradatról itt írtunk, itt pedig egy time-lapse felvételt láthat a romokat hangyaként ellepő turistákról.

Tavaly februárban egyébként a kambodzsai fővárosból, Phnompenből is kitiltották a drónokat, miután egy német turista videót készített drónos kamerájával a királyi palota fölött, amikor király anyja éppen a napi testedzését végezte. Mi viszont búcsúzóul még mutatunk egy gyönyrű drónfelvételt Angkorról.

Beszámolóink Angkorról