Cseh és szlovák turistákra támadtak Etiópiában

Vágólapra másolva!
Szlovák és cseh turistákat fosztottak ki Etiópiában fegyveres banditák, a csoport egyik helyi sofőrjét megölték, egy szlovák turista megsérült.
Vágólapra másolva!

A november 7-én történt támadás hírét szerdán jelentette be az Etiópiai Idegenforgalmi Szervezet.
A hat szlovák és négy cseh turista terepjárókkal kirándult Délnyugat-Etiópiába a tányérajkakról híres szuri törzs vidékére, amikor Mizan Teferi város térségében hat útonálló - közöttük négy fegyveres - rájuk támadt.

Cseh sajtóértesülések szerint a rablók köveket dobálva állították meg a négy terepjárót a Mago Nemzeti Park közelében. Amikor az egyik autó sofőrje kiszállt, veszekedés kezdődött, végül

a fegyveresek lelőtték az etióp gépkocsivezetőt.

Szlovák hírportálok szerint az utasok között volt egy szlovák orvosnő is, aki megpróbált segíteni a lelőtt sofőrön, de az kórházba szállítás után meghalt. A turisták közül egy szlovák nő megsérült a támadásban, amelyben

a rablók 600 euró készpénzt, bankkártyákat és egyéb értéktárgyakat zsákmányoltak.

A túrát szervező szlovák utazási iroda, a Bubo igazgatója szerint a támadás az úgynevezett zöld zónában történt, amelyet abszolút biztonságosnak tartanak. Az etióp idegenforgalmi szervezet szóvivője, Getnet Yigzaw szerint nem tudni, hogy a rajtaütést a különleges hagyományait őrző népcsoport tagjai követték-e el.

Október végén a cseh külügyminisztérium óvatosságra intette az Etiópiába készülő cseh állampolgárokat, mivel a romló biztonsági helyzet miatt rendkívüli állapotot rendeltek el az afrikai országban. A szuri törzs vidékét évről évre turisták ezrei keresik fel.