Ön végig merne menni ezen a függőhídon?

2016.11.25. 05:10

Még csak egy éve ível át az eldugott völgy fölött, de máris az egyik leghíresebb német látványosság. Közkedveltebb, mint a világ legismertebb sörözője, a müncheni Hofbräuhaus. Több mint 370 ezren zarándokoltak el a megnyitása óta a hatszáz lelkes kis faluba, Mörsdorfba, hogy átkeljenek Európa egyik leghosszabb függőhídján. Persze nem mindenkinek volt mersze végigmenni rajta. 

A Geierlay függőhíd legmagasabb pontján száz méter mélység tátong alattunk. A szerkezet inog a talpunk alatt, valahol lent, a mélyben egy patak csörgedez. A látogatók húsz százaléka meg sem próbál átmenni a hídon.  Tíz százalékuk pedig elindul ugyan, de ahogy nő alatta a mélység, inkább visszafordul. 

Így kell egy jelentéktelen településből turistaszenzációt csinálni. A híd ötlete már 2006-ban felmerült, de akkor elvetették, mint megvalósíthatatlan projektet. Akadt azonban három makacs ember – egyikük azóta a falu polgármestere –, akik nem tágítottak, és 2010-ben újra nekiláttak összeszedni a pénzt az eszementnek tűnő ötletre. Hihetetlen, de összejött a több mint egymillió euró (310 millió forint). 

Jó időben kicsit nagy a forgalomForrás: AFP/Thomas Frey

A siker minden elképzelésüket felülmúlja. A gyönyörű természeti környezetben megbújó, jelentéktelen falucskába a világ minden tájáról özönlenek a turisták. A falusi vendéglátás virul,  a helyi kisvendéglők dugig vannak. Csak a településen parkoló rengeteg autó zavaró egy kicsit, mondja a polgármester, ezzel még kezdeniük kell valamit.  

Van, aki inkább csak néziForrás: AFP/Thomas Frey

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK