Szemétben gázolnak az utasok a barcelonai reptéren

Barcelona El Prat repülőtér szemét sztrájk
Prat de Llobregat, 2016. december 1. Szeméthalmok mellett utasok Barcelona Prat de Llobregat-i repülőterén 2016. december 1-jén, amikor negyedik napja sztrájkolnak a légi kikötőt takarító vállalat dolgozói. (MTI/EPA/Toni Albir)
Vágólapra másolva!
Szemétben gázolnak az utasok a barcelonai El Prat repülőtéren a takarítók napok óta tartó sztrájkja miatt; több spanyol sajtóorgánum kaotikus állapotokról számolt be pénteken.
Vágólapra másolva!

A közzétett felvételek szerint a teljesen megtelt reptéri kukákból ömlik ki a szemét, és halmokban áll a hulladék: műanyagpalackok, üdítős dobozok, zacskók, újságok. A várótermek padlóját papírszemét borítja.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Toni Albir

A takarítók négy napja léptek sztrájkba mivel munkáltatójuk, a Valoriza nevű takarítócég átszervezésekre készül. A munkabeszüntetést meghirdető Munkásbizottságok (CCOO), és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT) nevű szakszervezetek szerint 20 százalékos költségcsökkentést tervez végrehajtani a vállalat,

a munkavállalókat az eddigi nyolc helyett hét órában foglalkoztatná, és csökkentené az eddigi évi 24 nap szabadságukat is.

A munkaidő csökkentése azt jelenti, hogy ugyanazt a munkamennyiséget kevesebb idő alatt kellene elvégezni - érveltek a szakszervezetek.

Forrás: MTI//EFE/Toni Albir

A Valoriza cég tavaly decemberben kötött szerződést a repülőteret üzemeltető Aena vállalattal, amelyben három évre 34,9 millió euróért vállalta a légikikötő takarítását. A La Vanguardia című napilap szerint

a szakszervezetek már korábban jelezték, hogy az ár alacsonyabb a reálisnál, és problémák várhatók.

Az újság úgy tudja, a sztrájk csaknem 100 százalékos támogatottságú, 350 munkavállaló vesz benne részt.

Forrás: MTI/AP/Manu Fernandez

Az előre meghirdetett tiltakozó akció utolsó napja péntek, a szakszervezetek azonban újabb sztrájkot helyeztek kilátásba december 22-23. között, ha nem sikerül megállapodniuk a munkáltatóval.

Forrás: MTI/AP/Manu Fernandez
Forrás: MTI/AP/Manu Fernandez
Forrás: MTI/AP/Manu Fernandez
Forrás: MTI/AP/Manu Fernandez
Forrás: MTI/AP/Manu Fernandez