Áldozatokat követelt az ítéletidő Thaiföldön

Thaiföld áradás
Életkép a dél-thaiföldi Chauat faluból
Vágólapra másolva!
A háromméteres hullámoktól óvják a fürdőző turistákat.
Vágólapra másolva!

Napok óta heves esőzések és áradások sújtják Thaiföld déli tartományait: az ítéletidő eddig 21 emberéletet követelt, és hatalmas károkat okozott - mondta el Chatchai Promlert, a helyi katasztrófavédelem vezetője.

Az év eleje óta tartó, özönvízszerű esőzések több mint 200 utat és 59 hidat tettek használhatatlanná, és megrongáltak 330 ezer házat, amelyekben csaknem egymillió ember lakott.

Keddig még folytatódik a szélsőséges időjárás a Thai-öböl és az Andamán-tenger térségében, ahol a nyaralók körében közkedvelt Phuket és Krabi is található. Ezekben a körzetekben akár háromméteres hullámokkal is lehet számolni, ezért óvják a turistákat a fürdőzéstől.

Életkép a dél-thaiföldi Chauat faluból Forrás: AFP/Tuwaedaniya Meringing

A thaiföldi haditengerészet és a katasztrófavédelem mindent megtesz az áradás sújtotta területek lakóinak biztonságba helyezéséért, valamint a segélycsomagok szétosztásában is részt vesz.

Figyelmeztet a külügy is

A hétvégére a folyamatos esőzések miatt újra felerősödtek az áradások Thaiföld déli részén, ami jelentős mértékben érinti a frekventált turisztikai központokat is - figyelmeztette a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata hétfőn az ázsiai országba készülő magyar állampolgárokat.

A konzuli szolgálat honlapján azt írták: jelenleg nyolc tartományban adtak ki a hatóságok figyelmeztetést a rekordmértékű esőzés miatt. Ko Samui és Ko Phangan szigeteken több helyen lezárták az utakat, határozatlan időre törölték a szárazföldi tömegközlekedési járatokat, és a turisták nem tudják elhagyni szálláshelyeiket.

A hatóságok türelemre kérik az érintett területeken tartózkodó turistákat, előreláthatóan néhány napon belül csökken az eső mennyisége,

és ismét megkezdődik az áradás levonulása, az előrejelzések szerint később azonban megint jelentős csapadékra lehet számítani.

Közölték: a Ko Samui repülőtér működik, de egyes légitársaságok viszont törölték vagy elhalasztották az ide érkező vagy innen induló járataikat. A konzuli szolgálat azt javasolja, hogy az ott tartózkodók járatukról érdeklődjenek a 24 órán keresztül hívható 1771-es számon elérhető információs vonalon.