Tök olcsó egy városnéző kör az elefántroboton

Nantes gépállatpark
Grand Elephant of "Les Machines de l'Ile" in Nantes 2.9.2014
Vágólapra másolva!
A francia kikötővárost akár egy óriáspók vagy egy 48 tonnás gépelefánt hátáról is megcsodálhatjuk. Tíz éves Nantes egyedülálló művészeti és kulturális projektje, a mechanikus gépállatkert.
Vágólapra másolva!

Tíz éves a Les Machines de L'ile, vagyis a Sziget gépei elnevezésű művészeti, kulturális és turisztikai projekt Nantes-ban. Két francia művész, Francois Delaroziere és Pierre Orefice hozta létre a rendkívüli gépállatparkot egy elhagyatott hajógyárban 2007-ben.

Nantes gépállat Forrás: AFP/Mattes René

Ők tervezték a fémből és fából készült mechanikus csodákat, amelyeket Verne fantáziadús regényei (az író Nantes-ban született), Leonardo da Vinci találmányai és Nantes város ipari múltjának teljesítményei ihlettek.

Forrás: AFP/Robert B. Fishman

Az egyik látványosság a hatalmas körhinta polippal, kalózhallal, tintahallal és tarisznyarákkal, amelyeket mind kipróbálhatunk. 2014-ben egy 45 méter magas, 28 méter átmérőjű fával bővült a projekt, amelynek tetején két fémkócsag lakik. Ezekre ülhetünk fel, ha szívesen utazgatnánk egy kicsit a fák ágai között.

Forrás: AFP/Rieger Bertrand

Vizet is spriccel az ormányából

Az attrakció sztárja azonban kétségtelenül a 12 méter magas, 21 méter hosszú és 8 méter széles elefántkolosszus, amelyen egyszerre ötven ember utazhat. Az állat belsejében megcsodálhatjuk a 450 lóerős mozgatószerkezetet, és minden kérdésünkre választ kaphatunk az elefánt „masinisztájától”.

A monstrum hátán pedig négyemeletnyi magasságból élvezhetjük a kikötőváros panorámáját.

Nagyjából fél órát tölthetünk a gépállaton,

amelynek maximális sebessége 3 kilométer per óra. Az elefánt nem egyszerűen csak jár, de pislog, vizet spriccel az ormányából a bámészkodókra, sőt trombitálni is tud.

Forrás: AFP/Robert B. Fishman

Tavaly nyáron újabb nagy attrakcióval rukkolt elő az élménypark, Kumóval, az óriáspókkal, amely hatalmas hálójában pihen, míg fel nem ébresztik, és egy kis sétára nem biztatják. A pók hátán egyszerre négy turista utazhat.

Forrás: AFP/Loic Venance

A belépő mindössze 8,5 euróba, vagyis 2650 forintba kerül, gyerekeknek 17 éves korig 6,90 euró (2150 Ft), négy éves kor alatt pedig ingyenes. A nyitvatartási időről többek között ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Forrás: AFP/Robert B. Fishman