Német városok, amelyek megúszták a bombázásokat

Német városok, amelyeket nem bombáztak szét
Germany, Baden-Wurttemberg, Tubingen, Town View & Neckar River
Vágólapra másolva!
A II. világháború során a legtöbb német város történelmi központját porig rombolták a szövetségesek. Néhányan azonban teljesen vagy kisebb károkkal megúszták a bombázásokat, közülük mutatunk most tizenötöt az Atlas of Wonders összeállítása alapján.
Vágólapra másolva!

Goslar

Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Frank May

Goslar Alsó-Szászország tartományban található, része az UNESCO világörökségének. Majdnem teljesen megúszta a károkat, mert kapitulált, és átadták az amerikaiaknak.

Heidelberg

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Daniel Kalker

A Baden-Württemberg tartományban lévő Heidelberget a német Cambridge-nek is nevezik történelmi épületei és romantikus környezete miatt. A lakosság ellenállás nélkül megadta magát, miután kivonult a Wehrmacht.

Regensburg

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

A bajorországi Regensburg óvárosa az egyik legrégebbi Németországban, szintén az UNESCO-világörökség része. Nagyon kevés kárral megúszta a háborút, szinte csak a Obermünster apátság veszett oda egy légi támadásban.

Tübingen

Forrás: Photononstop/Photononstop/Eurasia Press

Tübingen egy pezsgő egyetemi város Baden-Württemberg szövetségi tartományban. Középkori épületei gyakorlatilag sértetlenek maradtak, miután harc nélkül megadták magukat a francia csapatoknak.

Bamberg

Forrás: Sputnik/Vladimir Fedorenko

Bamberg híres egyetemi, püspöki, sörfőző település Bajorországban, az UNESCO-világörökség része. Az amerikaiak foglalták el nagyobb harcok nélkül.

Lüneburg

Forrás: Photononstop/Photononstop/Tibor Bognar

Lüneburg Alsó-Szászországban található. Szinte teljesen elkerülték a bombázások, amelyek a környező településeket elpusztították. A várostól délre lévő dombon írták alá Németország kapitulációját, ami véget vetett a II. világháborúnak.

Göttingen

Forrás: Photononstop/Photononstop/Tibor Bognar

Göttingen egy egyetemi város Alsó-Szászországban. Csak a város egy százalékát pusztították el, köztük a Junkernschänke történelmi épületét.

Celle

Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Poguntke

Az alsó-szászországi Celle leginkább hercegi palotájáról ismert. Középkori épületei is megmaradtak, mindössze egyszer bombázták, amelyben az épületek mintegy 2 százalékát pusztították el.

Wolfenbüttel

Forrás: Flickr/Roger W

Wolfenbüttel szintén Alsó-Szászországban található, innen ered a híres likőr, a Jägermeister. Reneszánsz stílusú épületei többé-kevésbé sértetlenül megúszták a harcokat.

Schwerin

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Buttner

Schwerin Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi fővárosa. Tavak veszik körül, óvárosa és palotája ma is gyakorlatilag sértetlenül áll. Négy légi támadást kellett átvészelnie, amelyekben az épületek 3 százaléka semmisült meg.

Marburg

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Frank Rumpenhorst

A hesseni Marburg kórházi város volt. Macskaköves utcái, hagyományos házai még mindig a régi időket idézik.

Ravensburg

Forrás: robertharding/Markus Lange/Markus Lange

A Baden-Württemberg tartományban található Ravensburg szintén megúszta a bombázásokat, mivel a városnak nem volt stratégiai jelentősége.

Wiesbaden

Forrás: Wikipedia/Martin Kraft

Wiesbaden Hessen szövetségi tartomány fővárosa. Az előbb említett városoknál itt jóval magasabb, 18 százalékos volt a lerombolt épületek aránya. A történelmi központot azonban elkerülték a bombák. Az amerikai légierő itt hozta létre főhadiszállását.

Konstanz

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Hanser

Konstanz Baden-Württemberg tartományban fekvő egyetemi város. Soha nem bombázták a szövetségi erők. Szerencséjét annak köszönheti, hogy a svájci Kreuzlingen épp a Rajna túloldalán található, és a szövetségesek nem akartak véletlenül egy semleges országot bombázni.

Görlitz

Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Winfried Rothermel

A szászországi Görlitz régi városrésze mindössze néhány karcolással megúszta a háborút. Egy névtelenségbe burkolózó támogató minden évben komoly adományt ad a város épületeinek felújítására. Sok filmet is forgattak itt, például a Grand Budapest Hotelt.