Új építészeti stílus: a neoandoki barokk

2017.03.07. 05:00

Mintha egy videojáték épületei között járnánk a bolíviai városban.

El Alto egy 4100 méter magasságban fekvő város Bolívia nyugati szélén, közvetlenül a főváros, La Paz mellett. Ha valaki az utcáin sétál, egyre több olyan színes épületet láthat, amelyek mintha egy videojátékból tűntek volna elő. A színes házfalak belül is egyedi stílust rejtenek.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Aizar Raldes

Ezek a choletek, amelyeket a helyi ajmara indiánok tehetős tagjai húztak fel. Némelyikük akár 1 millió dollárba is kerülhet, és jellemzően kettős célt szolgálnak: felül a tulajdonos lakik egy luxuspenthouse-ban, az alsó részükön pedig bevásárlóközpont, konditerem vagy bálterem működik.

Mindennek van élete

Az új stílust neoandoki barokknak nevezték el, és Freddy Mamani Silvestre a megteremtője. A szegény sorból származó, lámapásztorként felnövő építész valóságos forradalomként írja le az új stílust, amely a határokon is átível.

Megtörtem a régi építészeti kánont, és igen, én egy törvénysértő vagyok" nyilatkozta a Daily Mailnek. Az építész szerint a vibráló színek alkalmazásával a saját lényegüket, a saját kultúrájukat keresik. „Az andoki kultúrában azt mondjuk, hogy mindennek van élete. Az épületeinknek szintén élniük kell. Mit jelent ez? Azt, hogy jövedelmet kell termelniük" – magyarázta Mamani a lapnak.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Aizar Raldes/Aizar Raldes

A fényűző choletek megjelenését az is segítette, hogy az ajmara indiánok közül egyre többen halmoztak fel vagyonokat Evo Morales 2006-os hatalomra kerülése óta. Ő volt ugyanis az első indián származású politikus Bolíviában, akit elnökké választottak. Ettől függetlenül El Altóban továbbra is nagy a szegénység: közel egymillió lakosának fele nyomorban él.

Beszámolóink Bolíviáról