Nem tíz évig érvényes a tíz évre kiváltott útlevél

okmányok útlevél
Budapest, 2012. február 28. Új útlevél mintapéldánya a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalban (KEK KH) sajtótájékoztatón, ahol bejelentették: 2012. március 1-jétől már nem állítanak ki Magyar Köztársaság feliratú személyi okmányokat, az új alaptörvénynek megfelelően azokon a Magyarország elnevezés szerepel. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A tulajdonos születésnapja számít.
Vágólapra másolva!

Az útlevelek esetében az érvényességi időtartamot már nem a kiállítás időpontjától számítják, hanem a kérelmező születésnapjától – hívja fel a figyelmet egy fontos változásra a Mindenkiutazhat.hu. Ráadásul a módosítás különbséget tesz az öt, illetve a tíz évre kiváltott útlevelek között.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ha valaki öt évre vált útlevelet, akkor az okmány kiállítását követő születésnapja hónapjától és napjától kell számítani az érvényességet. Ha viszont tíz évre, akkor az okmány kiállítását megelőző születésnapja hónapjától és napjától.

Így előfordulhat, hogy az öt év akár közel hat év is lehet, míg a tíz év csak kicsit több, mint kilenc.

Az utazási portál ezért azt javasolja, hogy mindkét esetben a születésnap után érdemes útlevelet csináltatni.

Januártól lépett hatályba

A változásról egyébként nem sok információ található az interneten. A Google-on rákeresve mi először a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal oldalán találtunk erre vonatkozó hivatalos megerősítést. Később a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság honlapján is ráakadtunk az előírásra. Végül némi kutatással azt is sikerült kideríteni, hogy a törvénymódosítást a 2016. évi CXXI. törvény 32. paragrafusa tartalmazza, és 2017. január 1-jén lépett hatályba.