Hologramként kelhet életre az Azúr Ablak

2017.03.10. 09:53

A máltai kormány kizárta, hogy újraépítenék a leomlott kőhidat.

A természet erejével szembeszállva a máltai kormány elhatározta, hogy valamilyen formában feltámasztja a Gozo szigetén összeomlott Azúr Ablakot. Málta egyik fő turisztikai nevezetessége szerdán adta meg magát az erős hullámoknak. A híres kőhíd megsemmisülése vilászerte nagy figyelmet váltott ki.

Málta ikonikus sziklája már csak fényképeken létezik (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Joseph Muscat máltai miniszterelnök nemzetközi összefogást kezdeményezett a szomorú hír után. Jose Herrera környezetvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a kormány várja a javaslatokat arra, miképpen lehetne feltámasztani a természeti képződményt valamilyen formában.

Hologram lehet, újjáépítés nem

A miniszter több lehetőséget felvázolt, köztük egy 3D-s szerkezetet, amely hologramként vetíti eredeti helyére az Azúr Ablakot, természetesen a környezetvédelmi előírások betartásával. „Úgy hagyhatjuk a helyet, ahogy most van, kiemelhetjük a sziklákat és egy kiállításon mutathathuk be azokat, használhatunk egy előadóközpontot a képződmény emlékére vagy egy művészi installációt is felállíthatunk" – vázolta az opciókat Herrera.

Az Azúr Ablak hűlt helyeForrás: MTI/AP/Christian Mangion

A miniszter ugyanakkor kategorikusan kizárta annak a lehetőségét, hogy a természetes mészkősziklát újraépítenék, vagy hogy a helyszínen bármilyen építkezést hajtanának végre. „Meg kell találnunk a módját, hogy a hely gazdaság előnyeit kihasználjuk, anélkül, hogy kárt tennénk a környezetben" – mondta Herrerea. Hozzátette, hogy addig is biztonsági intézkedéseket vezetnek be a helyszínen a sziklák megőrzésére, nehogy a kincsvadászok széthordják azokat.

A máltai kormányt egyébként meglepte az a nemzetközi visszhang, amelyet az Azúr Ablak eltűnése kiváltott. Rájöttünk, hogy az Ablak sokkal fontosabb volt, mint ahogy azt elképzeltük, mivel egyfajta identitást adott a szigeteinknek" – közölte a miniszter a Malta Today szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK