Mégsem olyan olcsó az új fapados légitársaság

Level Airbus A330
A330 AIB MSN871 IN FLIGHT
Vágólapra másolva!
Pedig tényleg jó lenne 92 ezer forintból megjárni Buenos Airest Barcelonából.
Vágólapra másolva!

Új fapados légitársaság indítását jelentette be az International Airlines Group, amelyhez jelenleg négy cég – a British Airways, az Iberia, az Air Lingus és a Vueling – tartozik. A Level névre elkeresztelt új társaság júniustól Barcelonából indítja járatait Los Angelesbe, Oaklandbe, Buenos Airesbe és a dominikai üdülővárosba, Punta Canába. Az Airbus A330-as gépeken 293 hely lesz a turistaosztályon és 21 prémium-turistahelyet is kínálnak.

A bejelentés szerint a jegyárak 99 eurótól indulnak (30 600 forint), ez azonban tapasztalataink alapján inkább átverésnek tűnik.

A társaság honlapján az rögtön kiderül, hogy a 99 eurós jegy csak USA-beli célpontra vonatkozik, Buenos Airesre és Punta Canába 149 euróért (46 100 forint) kínálnak jegyeket. Ez persze még mindig jó ár lenne, még akkor is, ha nem jár hozzá étkezés és feladott csomag, ahogy az a fapados társaságoknál megszokott.

Ilyen gépekkel repülnek majd Forrás: IAG/EXMHGE/Herve Gousse

Csakhogy a feltüntetett árakat gyakorlatilag lehetetlen megtalálni. A kezdeti lépések után a rendszer az Iberia foglalási felületére visz, ahol ugyan nagy nehezen rá lehet bukkanni egy olcsójegy-keresőre, a konkrét foglalásnál azonban teljesen más árakat kapunk. Félórás próbálkozás után egyedül Punta Canába sikerült értelmes dátumokra oda-vissza 298 euróért jegyet találni, a többi célpontra csak jóval magasabb áron.

A verseny fokozódik

Valójában azonban még az utóbbi sem számít kivételesen jó ajánlatnak. A TUI Fly (korábban Jetairfly) például Brüsszelből rendszeresen kínál oda-vissza 300 euróért jegyet Punta Canába Brüsszelből, ráadásul oda olcsóbban el lehet jutni Budapestről, és abban az árban az étkezés és a feladott csomag is benne van, szemben a Level ajánlatával.

A Level gépe belülről Forrás: AIG

Az IAG azt tervezi, hogy később nem csak Barcelonából indít tengerentúli fapados járatokat. Ezzel a Level a Norwegian versenytársa lehet, amely már jó ideje repül Európából amerikai célpontokra, és szintén nemrég jelentette be terjeszkedését, ráadásul 20 ezer forint alatti árat kínálva egy irányba. Azokat a jegyeket egyébként gyorsan elkapkodták, így

annak a bejelentésnek is nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Az IAG a lépésével részben a Lufthansát másolja, amely leánytársaságán, a Eurowingsen keresztül kínál fapados utakat a Karib-térségbe és Ázsiába. A Level a személyzetet egyelőre az Iberiától veszi át, Barcelona pedig azért lehet jó bázis, mert az ottani központú Vueling utasokat hordhat a hosszú távú járatokra egész Európából (többek között Budapestről is). Most már csak valóban alacsony árakra és egy jól működő foglalási rendszer megalkotására lenne szükség.