Égi varázslatban gyönyörködhettek az utasok

sarki fény Új-Zéland
Vágólapra másolva!
Direkt erre a célra bérelték a repülőt.
Vágólapra másolva!

Csodálatos fényjátékban volt része annak a 134 utasnak, akik egy chartergépen az új-zélandi Dunedinből a dél sarkkör közelébe repültek. A Boeing 767-es kibérlése egy múzeumigazgató ötlete volt, aki korábban már átélt hasonló élményt vendégként egy NASA megfigyelő repülővel.

Elkapkodták a jegyeket

A repülőn csak az ablakok melletti két üléssort adták el, hogy mindenki jól láthassa az aurora australist. A turistaosztályra 2000 új-zélandi dollár (402 ezer forint) volt egy jegy, a businessre ennek a duplája. A helyeket így is öt nap alatt elkapkodták,

volt egy utas, aki Spanyolországból utazott oda az élményért.

Az utazást a szervező a napéjegyenlőséghez közel választotta meg, és abban a holdfázisban, amely maximális sötétséget biztosít. A nyolcórás útból az utasok öt órán keresztül élvezhették az égi fényjátékot.

Australis és borealis

Ha sarki fényről hallunk, többnyire az északi sarkkör környékére asszociálunk, pedig a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség a déli féltekén is előfordul – ez az aurora australis. Északi párjánál, az aurora borealisnál jóval ritkábban figyelik meg, hiszen

a déli sarkkörre csak elvétve jut el az ember.

Néha azonban lakott helyeken is előfordul, az alábbi time-lapse felvételt például Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmaniában készítették.

Kattintson a képre a videóért! Forrás: Vimeo/Blackpaw Photography

Szavazzon!

Ön szerint megér 402 ezer forintot egy ilyen repülés?