Sűrű füst töltötte meg a repülőgép utasterét

2017.04.20. 15:02

Az Aerocontractors légitársaság de Havilland Dash 8-400 típusú gépe a nigériai Port Harcourtból Lagosba tartott a fedélzetén 52 emberrel. A repülő 24000 láb (7315 méter) magasan járt 140 kilométerre Lagostól, amikor az utasteret füst kezdte el megölteni.

A személyzet vészhelyzetet rendelt el, és elkezdte végrehajtani füsteltávolítási előírásokat. Körülbelül 18 perccel a füst észlelése után a repülő rendben leszállt Lagosban – írja az Aviation Herald. A nigériai légügyi hatóság vizsgálatot indított az ügyben.

A légitársaság közleménye szerint 140 kilométerre Lagostól a kabinszemélyzet arról értesítette a pilótákat, hogy az utastér ködössé vált. A kapitány igyekezett megnyugtatni az utasokat a hangszórókon keresztül, majd megkezdte a süllyedést. Ezután egy utas lépett be a hátsó vécébe, majd megszólalt a füstdetektor. A füst egyre sűrűbb lett, és a hátsó poggyásztérben is jelzett a füstérzékelő. A pilóták végrehajtották az ilyenkor előírt tennivalókat, a légiutas-kísérők pedig nedves törölközőket osztottak az utasoknak.

Az előzetes vizsgálat kiderítette, hogy a füst a poggyásztérben keletkezett, és a repülő légkondicionáló rendszerén keresztül jutott az utastérbe. A repülő átvizsgálása során nem fedeztek fel semmilyen anomáliát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK