Veszélyben a nők a világ egyik legszebb romvárosánál

Angkorvat, Angkor Wat
TEMPLE D'ANGKOR VAT, ANGKOR, CAMBODGE. Le temple d' Angkor Vat( 12čme sičcle) et les bassins construits sous le rčgne de Suryavarman II est dédié ŕ Vishnou. Angkor - KH - Cambodge [pas d'autorisation nécessaire]
Vágólapra másolva!
Egyre több a szexuális bűncselekmény.
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetést adott ki a brit külügyminisztérium Kambodzsára – írja a Travel Mole. A tárca arra figyelmezteti a nőket, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak Siem Reap városában. A világhírű Angkor turistáit kiszolgáló település központi utcáján, a Pub Streeten az utóbbi időben több magányos nőt is szexuális céllal támadtak meg olyan motorosok, akik taxisnak adták ki magukat.

– áll a minisztérium tanácsában.

Angkor neve szó szerint fővárost vagy szent várost jelent. Ez volt a központja az időszámításunk szerinti 9. és 12. század között virágzó khmer birodalomnak (a khmerek ma is 90-95 százalékát teszik ki Kambodzsa lakosságának). Építészeti szempontból azért különleges a hely, mert az egyes uralkodók alatt eltérő hatások érvényesültek, így aztán bőven lehet találni hindu és buddhista emlékeket is.

A 13. század után a sorozatos sziámi (thai) támadások miatt a város fokozatosan kiürült, 1432-ben pedig a királyi udvar átköltözött Phnom Penhbe, a mai fővárosba. Bár a templomok ezután is működtek, sőt néhány nyugati misszionárius a 16. és 19. század között is eljutott ide,

az elfeledett város "felfedezését" Henri Moulhot francia felfedezőnek tulajdonítják,

aki 1860-ban járt ott, és könyvet is írt róla. Tény, hogy az ő munkájának köszönhetően nőtt meg az érdeklődés Angkor iránt, majd kezdődött meg a dzsungel által benőtt, elhagyott területek feltárása, ami a mai napig tart.

Tömeg és rendetlen turisták

Angokorból, illetve Siem Reapból eddig nem tűnt veszélyes helynek a turisták számára. Inkább az oda látogatók viselkedése okozott gondot a helyieknek. Nemrég például kitiltották a légi felvételeket készítő drónokat a romváros területéről. Korábban a hiányosan öltözködő és a műemlékeket megrongáló turisták miatt kellett viselkedési kódexet írni.

A 12. század végén épült Ta Promh temploma - itt forgatták Angelina Jolie-val a Tomb Raidert Forrás: Photononstop/Julien Garcia / Photononstop/Julien Garcia

Egyre nagyobb probléma a tömeg is Angkorban, amelyet az UNESCO 1992-ben vett fel a világörökségi listájára. A turistaáradatról itt írtunk, itt pedig egy time-lapse felvételt láthat a romokat hangyaként ellepő turistákról.