Ő a legfiatalabb nő, aki Boeing 777-est vezet

Anny Divya Air India pilóta
Vágólapra másolva!
Mindössze 30 éves, és gyönyörű.
Vágólapra másolva!

Bár továbbra sem gyakori jelenség, manapság egyre több nővel találkozhatunk az utasszállítók pilótafülkéjében. Ráadásul egyre fiatalabban kapják meg az irányító posztot: nemrég írtunk arról, hogy egy 26 éves nő lett a világ legfiatalabb kapitánya, aki kereskedelmi légitársaságnál – konkrétan az EasyJetnél - teljesít szolgálatot.

Kitartott az álmai mellett

Most újabb rekordról tudunk beszámolni:

a 30 éves Anny Divya lett a világon a legfiatalabb nő, aki egy Boeing 777-es óriásgépet vezethet kapitányként.

A rekorder Vidzsajavádá városból származik, amely India Ándhra Prades államában található. A Mirror Now műsorban arról beszélt, hogy gyerekkora óta pilóta szeretett volna lenni. „Szerencsére a szüleim nagyon támogattak ebben, bár sok ember azt mondta nekik, ne küldjenek repülési órákra" – számolt be a tévéműsornak a kezdetekről.

A szülőket a magas tandíj sem tartotta vissza lányuk támogatásától, így Divya 17 éveseb beiratkozott az Indira Gandhi Rashtriya Uran Akademi repülőiskolába. Keményen dolgozott, így ösztöndíjat kapott, és 19 évesen be is fejezte a képzést.

Az Air India vette fel őt, és egyre magasabbra kapaszkodott a ranglétrán. „Megvolt a lehetőségem, hogy egy Boeing 737-es kapitánya legyek, de a Boeing 777-es volt az a repülő, amelyet mindig vezetni akartam, így egy kicsit tovább kellett várnom" – idézi a pilótát az Independent.

A Boeing 777 a világ legnagyobb kéthajtóműves utasszállító repülőgépe. 1994-ben adták át az elsőt, majd 1995-ben indult a hosszabb törzsű, 777-300-as változat. Turistaváltozatban 440 utas befogadására képes, de két- és háromosztályosra is berendezhető. A hosszútávú változat akár 18 órát a levegőben maradhat, ami több mint 17000 km-es hatótávot jelent. A leghosszabb utasszállító repülés rekordját is ez a gép tartja, 22 óra 42 perccel, és több mint 21000 km megtételével.

Az Air Indiánál végzett munka közben Divya diplomát szerzett repülésből, elvégzett egy zongoraiskolát, a fizetéséből pedi támogatta a családját: vett egy házat a szüleinek, és fiezette két testvére külföldi tanulmányait. Más nőket is tettekre buzdít: