Ezek a világ legkevésbé stresszes városai

2017.09.15. 05:30

Egy sikeres start up vállalkozás, az Angliában és Berlinben tevékenykedő Zipjet, amely mobil ruhatisztítással foglalkozik, átfogó tanulmány készíttetett arról, melyek a világ legkevésbé stresszes városai. Az első tíz helyre négy német város is bekerült, Budapest eléggé le van maradva.

Hitvallása szerint a Zipjet arra törekszik, hogy csökkentse a stresszt ügyfelei életében. Leginkább ugyanis a félelem és a stressz a felelős egészségi állapotunk és életminőségünk romlásáért. A kutatással az volt a céljuk, hogy rámutassanak, léteznek olyan helyek a világban, ahol viszonylag stresszmentesen lehet élni – és ezek példájából tanulhatnak a jelenleg stresszesebb városok is.

Stuttgart, a világ legstresszmentesebb városaForrás: AFP/Yadid Levy

Stresszelni persze sok mindentől lehet, ezért a kutatók egy sor szempontot figyelembe vettek az egyes városok értékelésénél. Így például a munkanélküliségi rátát, az egy főre jutó adósságállományt, a közlekedés minőségét, a közbiztonságot, a környezetvédelmet vagy a népsűrűséget. De olyan tényezőket is, mint a nemi vagy az etnikai egyenlőség, a levegő szennyezettsége vagy a napsütéses órák száma.

Egy müncheni kávéház teraszánForrás: AFP/Oliver Lang

A kutatás során a világ ötszáz városának különböző adatait hasonlították össze, és ezek alapján állítottak össze egy 150 várost felsorakoztató listát. Az első tíz helyen, a világ legnyugodtabb, legélhetőbb városai között meglepően sok a német: Stuttgart, Hannover, München, Hamburg. Budapest a lista alsó harmadában, a stresszesebb helyek között szerepel a 112. helyen, közvetlenül Bukarest mögött. Prága az 51. helyen végzett. Itt olvashatják a teljes listát.

Tíz város, ahol alig van stressz: 

1. Stuttgart

2. Luxemburg

3. Hannover

4. Bern

5. München    

6. Bordeaux    

7. Edinburgh

8. Sydney

9. Graz

10. Hamburg

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK