Sok-e a 164 ezer forint egy ebédért három főre?

2017.11.10. 05:00

A napokban nagy felháborodást váltott ki egy brit egyetemi előadó esete, aki egy velencei étterembe, a Szent Márk térhez közeli Trattoria Casanovába vitte ebédelni 70 éves szüleit. Luke Tangot sokkolta, amikor az ebéd végén 526 eurós számlát hoztak ki a pincérek, ami 164 ezer forintnak felel meg.

A velencei Canal Grande éttermekkelForrás: AFP/robertharding/Frank Fell/Frank Fell

A birminghami férfi nyílt levelet írt Velence polgármesterének, amiben elpanaszolta, úgy érzi, átvágták, és ez a viselkedés nem tesz jót a város hírnevének. Szerinte a pincérek kihasználták, hogy sem ő, sem a szülei nem beszéltek olaszul. Nem várok el visszatérítést, csak rá akartam irányítani a figyelmét erre az üzletre”– írta levelében, amelyet elküldött az olasz állami hírügynökségnek is.

Kinek van igaza?

Az eset nagy nyilvánosságot kapott az olasz és nemzetközi sajtóban, ám a történetnek itt nincs vége. Hasonló esetekben, amikor egy külföldi turistát átvágnak, általában bocsánatot kérnek, ahogy például korábban Róma polgármestere is tette, aki még ingyen vakációt is felajánlott az áldozatnak. Nem úgy Velence szókimondó első embere, aki felvette a kesztyűt.

Luigi Brugnaro az olasz televíziónak adott interjújában fösvénynek nevezte Tangot. Szerinte a turistának meg kellett volna tanulnia olaszul, sőt némi velencei dialektust is, hogy értse, mit hoznak ki neki. „Valaki eszik és iszik egy étteremben, és aztán azt mondja, nem értették a nyelvet?” – méltatlankodott a polgármester.

Gondola a Canal GrandénForrás: AFP/Aurimages/Philippe ROY / Aurimages/Philippe Roy

A városvezető elmondta, hogy Tangék megettek mindent, amit eléjük raktak, és akkor nem panaszkodtak. „Homárt ettek. Nem hagytak semmit a tányérjukon. Még borravalót sem adtak. Ha valaki Velencébe jön, kicsit jobban ki kell nyitnia a pénztárcáját. Szeretettel fogadjuk, de költenie kell” – idézi Brugnarót a Telegraph.

KAPCSOLÓDÓ CIKK