Csak harmadjára sikerült felszállnia a Wizz Air gépének

2017.12.11. 09:32

A Wizzair Airbus A320-200 típusú gépe Brüsszel Charleroi repülőterén felszálláshoz készült vasárnap, miután a repülőt jégtelenítették. A gép Kolozsvárra indult volna, ám a pilóták – alacsony sebesség mellett – megszakították a nekifutást az egymásnak ellentmondó sebességadatok miatt.

A repülő visszatért a parkolóhelyre, hogy másodszor is jégtelenítsék, majd ismét kigurult a futópályára a felszálláshoz. A nekifutást azonban ismét meg kellett szakítani. A gép végül csak harmadjára tudott felszállni, és körülbelül 4 óra 15 perces késéssel érte el Kolozsvárt.

Képünk illusztrációForrás: Flickr/Aero Icarus

Egy utas az Aviation Heralddal közölte, azt a hivatalos tájékoztatást kapták, hogy a jégtelenítés közben egy szenzor elzáródott a jégtől, noha a sebesség mérésére használt Pitot-csövek előtt nem hajtottak végre jégtelenítést, hogy elkerüljék az ilyen elzáródást.

Az eset pontos körülményeiről megkérdeztük a Wizz Airt. Az alábbi választ kaptuk.

"2017. december 10-én a Wizz Air W6 3352 számú, Brüsszel Charleroi – Cluj járata jégtelenítést követően a felszállás előtt visszatért a parkolóhelyre a rádiómagasságmérő téves jelzése miatt. Az ezt követő műszaki átvizsgálás kiderítette, hogy a rendszer antennáit jelentős mennyiségű jégtelenítő folyadéktól kell megtisztítani. A tisztítást követően a rendszert tesztelték, majd a repülőgépet újra szolgálatba állították. A járat 4 óra 35 perc késéssel szállt fel. A Wizz Air az érintett utasok elnézését kéri az okozott kényelmetlenségért, de utasaink és személyzetünk biztonsága elsődleges fontosságú számunkra."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK