Ötven éve áll a kis ház a folyó közepén

2018.01.18. 05:10

Idén ötven éve áll a sziklára épített kis ház a Drina folyó közepén. Az árvíz ugyan többször megrongálta, de mindahányszor újjáépítették. Néhány évvel ezelőtt pedig világhírre tett szert, amikor egy magyar fotósnak úgy sikerült lencsevégre kapnia, hogy a kép bekerült a National Geographicbe. 

Egy csapat fiatal srác húzta fel a faházat a Drina folyó közepén emelkedő sziklára 1968-ban. Úszás és kajakozás közben gyakran pihentek meg a sziklán, aztán egyszer csak eszükbe jutott, hogy komfortosabbá teszik a helyet. Az építkezéshez szükséges anyagokat csónakokkal hordták ide, a nehezebb darabokat pedig egyszerűen csak leúsztatták a vízen.

Forrás: wikipédia

A romantikus látványt nyújtó házat a szerbiai Bajina Basta közelében, a Tara Nemzeti Park szélén találjuk. Az árvíz többször is súlyosan megrongálta az építményt az évtizedek során, de a helyiek minden alkalommal gondosan újjáépítették.

Forrás: wikipédia/Rasevic

A dolognak magyar vonatkozása is van, a sziklán álló kunyhót ugyanis egy honfitársunk, Becker Irén  fényképész tette világhírűvé, amikor a házról készült fotóját a National Geographic 2012 augusztusában a hónap képévé választotta.

Forrás: wikipédia/CC BY

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK