Pelenkázó lesz a Rám-szakadéknál

2018.04.03. 10:24

Két pályázat keretében, mintegy 1 milliárd forintból újul meg az évente 25 millió látogatót fogadó Pilisi Parkerdő teljes turisztikai infrastruktúrája.

A tervek szerint az erdőgazdaság és a Magyar Természetjáró Szövetség alkotta konzorcium már 2018-ban megkezdi az egyes projektrészek megvalósítását. A legtöbb fejlesztést várhatóan 2019 folyamán, a Pilisi Parkerdő fennállásának 50 éves évfordulója alkalmából vehetik majd birtokba az erdőjárók.

A fejlesztési program legfontosabb eleme a térséget átszelő mintegy 1000 kilométernyi turistaút-hálózathoz kapcsolódó pihenőhelyek és információs rendszer felújítása. A program részeként nemcsak a már ismert, fél rönkökből álló eszközöket, hanem új arculatú, modern vonalvezetésű és könnyen fenntartható berendezéseket is kihelyeznek. Összesen mintegy 1000 pad és asztal garnitúra, 32 esőbeálló, közel 100 tűzrakó és pihenőhely újul meg, továbbá a kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjaira mintegy 30 helyszínen kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra is kerül. Megújul az információs és irányító táblarendszer, több mint 100 információs és indítótábla és közel 400 új irányítótábla segíti majd az erdei tájékozódást.

Három új kilátó is épül, de közülük csak egy a Pilisben: a Szentendre fölötti Bölcső-hegyen. A másik kettő új régiókat tár fel a természetjárók előtt, kilátó épül ugyanis a Gödöllői-dombságban, a Szada melletti Margita-hegyen, és a Gerecse keleti peremén található Nagy-Gete hegyen.

A Bölcső-hegyi kilátó látványterveForrás: parkerdo.hu

A Rám-szakadéknál mosdót és pelenkázót is tartalmazó fogadóépület épül, míg több romos erdei épület a városi lakosok igényeire válaszolva úgynevezett négyévszakos pihenőhelyként újul meg, és várja majd a kirándulókat. Az így kialakított budakeszi Hidegvölgyi Erdészlak, a visegrádi Jenő-kunyhó vagy a sikárosi Magasrakodói-ház elsősorban a családok, baráti társaságok számára kínál időjárásbiztos közösségi teret a természetben. Ezeken a helyszíneken a már ismert erdei berendezések mellett minden olyan felszerelés (például bogrács, konyha, társasjátékok) is megtalálható lesz, ami nélkülözhetetlen egy a természetben eltöltött vidám családi programhoz.

Egy pihenőhely látványterveForrás: parkerdo.hu

A fejlesztések több emblematikus, de mára leromlott állapotba kerület kirándulóhelyet is érintenek majd. Ilyen például a hűvösvölgyi Nagy-rét, ahol a kőzettani bemutató sétány rendezésén túl erdei játszótér épül, vagy a Holdvilág-árok, ahol a szurdok végén lévő létra cseréje mellett mobilapplikációval kiegészített vulkántörténeti tanösvény készül.

A számos további fejlesztés mellett ki kell még emelni az erdei sportolást segítő elképzeléseket, 8 helyszínen ugyanis erdei fitneszpark épül, ami a kor követelményeinek megfelelően biztosít egészséges mozgási lehetőséget a lakosságnak, a városi street workout edzőparkok mintájára, de tájba illő kivitelben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK