Könnyebb lesz kijutni a reptérre

2018.05.16. 11:30

Sűrűbben közlekedik a 100E járat, a 200E pedig éjszaka is. Más változások is vannak.

A belvárosi Deák Ferenc teret és a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret összekötő 100E buszjárat május 18-tól az eddiginél lényegesen sűrűbben, 30 helyett 20 percenként közlekedik – áll a BKK közleményében. A hajnali első járat a Deák Ferenc térről az eddiginél korábban, 3:40-kor, az utolsó 100E busz pedig később, 1:20-kor indul a repülőtérről, így a korábban induló vagy a később érkező repülőgépek utasai is kényelmesen, átszállás nélkül tehetik meg a belváros és a repülőtér közötti utat.

További fejlesztést jelent, hogy június 16-tól a 100E busz a Liszt Ferenc repülőtér indulási szintjére érkezik – ezzel is segítve, hogy az utasok minél gyorsabban megközelíthessék a check-in pultot –, miközben a belváros felé továbbra is az érkezési szintről indulnak a járatok.

Forrás: Budapest Airport

Tovább bővülnek a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges jegyvásárlási lehetőségek is újabb automaták üzembe helyezésével. A 100E busz Kálvin tér M megállójánál már kihelyeztek egyet, rövidesen pedig a Deák Ferenc téri végállomáson is újabb automata biztosítja a gyorsabb és kényelmesebb jegyvásárlást.

Egyre népszerűbb a közvetlen járat

A belváros és a repülőtér között közvetlen, átszállás nélküli kapcsolatot biztosító 100E buszjárat 2017 júliusa óta közlekedik, a buszjárat elindítása előtt a repülőtér a belvárosból csak átszállással volt megközelíthető. A járat utasforgalma az elmúlt egy évben dinamikusan növekedett, jelenleg naponta mintegy 4000 utas veszi igénybe.

A BKK a 100E autóbuszjárat elindítása óta folyamatosan vizsgálja a járat utasforgalmát, ami kiterjed a napi utasforgalom alakulására és a hét egyes napjai közötti eltérésekre is. A repülőtéren jelentkező utasforgalom sokszor nem egyenletes, ahogy a repülőgépek érkezése sem, ezért néha csak egy repülő, máskor azonban több járat utasai érkeznek egyszerre a repülőtéri buszjárat megállójába. Egyes buszindulásokhoz – amennyiben az utasszám indokolja – a BKK menetrenden felüli, mentesítő járat indulását is biztosítja néhány perccel később.

Éjjel-nappal közlekedik a 200E jelű busz

A Liszt Ferenc repülőtér a késő éjszakai-kora hajnali időszakban – a 100E busz üzemszünetében – is kényelmesebben elérhető lesz, mint eddig. Június 16-tól éjjel-nappal jár a 200E busz, amely az éjszaka folyamán a jobb átszállási kapcsolatok érdekében a Határ út metróállomástól indul. A fejlesztésnek köszönhetően kényelmesebb, összehangolt átszállási kapcsolat áll rendelkezésre a belvárost érintő éjszakai járatokkal.

A repülőtér és a dél-pesti térség közötti eljutási lehetőséget a BKK a Csévéző utcánál a 980-as járattal történő kedvező átszállási kapcsolat kialakításával biztosítja. 2018. március 19-e óta a 200E busz mindkét irányban megáll a Pestszentlőrinc vasútállomás (átjáró) megállóban, ezáltal nemcsak Erzsébettelep közösségi közlekedési kapcsolatai bővültek, de a munkába igyekvő vagy onnan hazafelé tartó utasok utazási lehetőségei is javultak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK