Hova és miért utaznak a magyarok?

Balaton Balaton-part fürdőzők, szabadstrand
Balatonfenyves, 2017. június 5. Fürdőzők a balatonfenyvesi szabadstrandon 2017. június 5-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Szálloda vagy apartman? Város vagy vízpart? Autó vagy repülő? A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös, a magyar internetezők utazási szokásait vizsgáló kutatásából az is kiderült, hogy tisztaság mellett kényelmes, nagy ágyra és wifire vágynak az utazók.
Vágólapra másolva!

Hová utazunk?

A magyar nyaralók közül a legtöbben európai célpontokat választanak (45%), hiszen ezek nagy része egyszerűen elérhető, és a pénztárcájuk is ezt teszi lehetővé. Belföldet is sokan jelölték meg úti célként (38%). Jellemzően a gyerekesek inkább belföldet, míg a gyerek nélkül utazni indulók külföldi nyaralásban gondolkoznak.

Forrás: Bónusz Brigád/GKI Digital

Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók 91 százalékánál a megfelelő ár-érték arány dönt az úti cél kiválasztásakor. 71 százalékuk a szálloda elhelyezkedését tekinti elsődleges szempontnak.

Mennyi időre utazunk, és ezt milyen hosszan szervezzük?

Az óvodás kisgyerekkel utazók rövidebb időtartamokat választanak, 1, illetve 2-4 napos belföldi pihenések mellett teszik le a voksukat. Az 5 napnál hosszabb külföldi nyaralásokat inkább a felnőtt vagy középiskolás gyerekekkel utazók és a budapestiek választják.

Az utazás mellett az előkészületek is fontosak,

legtöbben már hónapokkal a kikapcsolódás előtt elkezdik a szervezési feladatokat, legyen szó a szállás foglalásáról, vagy épp a kapcsolódó programok megszervezéséről. A többség ráadásul egyáltalán nem híve annak, hogy az utolsó pillanatra hagyja a nyaralás szervezését: az internetezők közel fele (46%) már 3-6, míg további 43 százalék legkésőbb 1-2 hónappal a tervezett indulás előtt neki áll a szervezésnek.

Forrás: Bónusz Brigád/GKI Digital

Az előkészületekhez szükséges időt jelentősen befolyásolja családi állapotunk is. Az egyedülállók az élethelyzetükből adódóan rugalmasabbak, ezért esetükben rövidebb a tervezésre fordított idő (átlagosan 3,5 hónap). A házasok és párkapcsolatban élők viszont már megfontoltabbak, számukra ráadásul több egyeztetést is igényel a megfelelő időpont kiválasztása. Esetükben a tervezés és szervezés átlagosan 4 hónappal az indulás előtt kezdődik.

Mivel utazunk?

Fontos kérdés, hogy miként jutunk el a kiválasztott szálláshelyre. Természetesen itt teljesen mások a preferenciái a gyerekkel, illetve gyerek nélkül utazónknak, hiszen nem könnyű egy gyerekkel repülőre szállni, még nehezebb a repülőtéri várakozás idejét kitölteni.

A kérdőívre válaszolók 68 százaléka autóval, 50 százaléka repülővel utazik,

ez utóbbi természetesen a gyerekkel nem rendelkezők esetében magasabb arány, 56 százalékuk szokott repülővel utazni.

Mi alapján választunk úti célt?

Amikor leülünk egy világtérképpel, hogy megtervezzük a nyaralást, akkor nem csupán az dönt, hogy mire áll rendelkezésre megfelelő keret, illetve hova vágyunk: az úti cél választásának legfőbb szempontja a jó közbiztonság, a válaszadók 46 százaléka ezt jelölte meg legfontosabb kritériumként. A közbiztonságot a budapestiek tartják a legkevésbé fontos szempontnak, míg a középiskolás gyerekkel utazók szerint ennek kiemelt szerepe van (63%).

Fürdőzők a balatonfenyvesi szabadstrandon Forrás: MTI/Varga György

Arra a kérdésre, hogy mi a legfontosabb, amikor elutazik, a válaszadók 39 százaléka magát az úti célt jelölte meg: azaz a nyaralás legfontosabb kérdése, hogy hová utaznak. A gyerekesek ezt másképp látják: ők a költségek alakulását jelölték meg legfontosabbnak egy utazással kapcsolatosan. Ez főként az óvodás (45%) és az általános iskolás gyerekkel rendelkezőket (41%) befolyásolja.

Milyen típusú úti célt választunk?

Bár lazítani, strandolni sok nyaralóhelyen lehet, mind a kisgyerekesek, mind a gyerektelenek a tengerpartot választják legszívesebben (67%).

A vízpart, strandolási lehetőség kiemelten fontos a gyerekesek számára:

ők második legkedveltebb úti célként bármilyen más vízpartot jelöltek meg, míg a gyerektelenek számára ez kevésbé fontos, nekik a második legnépszerűbb célpontjuk a turistacsalogató városok.

Forrás: Bónusz Brigád/GKI Digital

Mit csinálunk nyaraláskor?

Szabadság alatt pihenünk. De kinek mit jelent a pihenés? A megkérdezettek 83 százaléka várost néz, 65 százaléka kirándul, 57 százalékuk pihenéssel tölti az időt. A városnézés a középiskolás gyerekkel utazók esetében kiemelkedően magas, nekik 94 százalékuk választja ezt a kikapcsolódási formát.

A pihenés, strandolás az általános iskolás gyerekkel utazók körében a legnépszerűbb.

Sokszor akad konfliktus abból egy-egy nyaralás során, hogy mit is csináljon a család vagy a pár. Míg egyikük folyton menne valahová, a másik csak napozna. Az adatokból az derült ki, hogy a nők nagyobb arányban (85%) kedvelik a városnézést, mint a férfiak (75%), valamint a pihenést, olvasást is több nő választja. A férfiak körében a vízi sportok népszerűek, szívesebben töltik aktív pihenéssel a szabadságukat.

Milyen szállástípust választunk?

Ami a szálláshely típusát illeti, a szállodák vezetik a sort, legtöbben itt foglalnak szállást (63%), második legnépszerűbb az apartman (59%). A kisgyerekesek körében azonban éppen ez a legnépszerűbb szállásforma, 72 százalékuk tölti szabadságát szívesen apartmanban, hiszen

itt a főzés, mosás is megoldható,

minden eszköz a rendelkezésükre áll, ami számukra elsődleges kényelmi szempont. Középiskolás gyerekkel utazók számára a panzió a legnépszerűbb szállástípus. Hiába népszerű, az Airb'n'b-t viszonylag kevesen (17%) jelölték meg, mint választott szállástípust. Talán nem meglepő, hogy a fiatalok magasabb arányban kedvelik: a 25-29 évesek negyede szívesen száll meg magánlakásban.

Fürdőzők a hévízi NatureMed Carbona Hotel uszodájában Forrás: AFP/Hemis/Torrione Stefano

A szállodák besorolása, azaz a csillagai is számítanak: a válaszadók 77 százaléka a háromcsillagos szállodát preferálja, 70 százalék a négycsillagost. Az óvodás gyerekkel rendelkezők viszont kényelemre vágynak, nekik 88 százalékuk válaszolt úgy, hogy négycsillagos szállodában szokott pihenni.

Milyen elvárásaink vannak a szálláshellyel kapcsolatban?

Porcicák az ágy alatt? Szeméttel teli kuka? Ezeknek a nagy többség nem fog örülni. A tisztaság, mint elvárás ugyanis toronymagasan vezet: a válaszadók 90 százaléka szerint ez a legfontosabb elvárásuk egy szállással kapcsolatban.

Az is kiderült a felmérésből, hogy 67 százalékuk már csalódott:

ennek oka a szálláson talált nem megfelelő tisztaság volt, illetve az a tény, hogy a szállás nem úgy nézett ki valójában, mint amire a képek alapján számítottak.

Mi legyen a szobában?

Jól aludni és netezni – ha csak a szobákkal szemben támasztott elvárások alapján próbálnánk felmérni a nyaralókat, akkor arra jutnánk, hogy erre a két dologra vágynak leginkább. Ugyanis a legfőbb elvárások a szoba felszereltségét illetően a wifi (64%) és a kényelmes nagy ágy (68%), ahogy a megkérdezettek több mint fele számára az is fontos, hogy a szoba csendes legyen.

A 18-24 évesek körében a wifi jelentősége már 85 százalék,

az idősebb korosztályban ennek jelentősége fokozatosan csökken, de még a 60 év felettieknél is 57 százalék igényli, hogy legyen vezeték nélküli internet a szobában.

Forrás: Bónusz Brigád/GKI Digital

A minibárt és vasalót csupán az utazók 4 százaléka tartja fontosnak, természetesen az előbbit inkább a férfiak, míg az utóbbit inkább a nők keresik a szobákban.

Hogyan eszünk?

Egy pihenéssel eltöltött nap után kinek van kedve főzni? Úgy tűnik, nem sok nyaralónak. Ami az étkezéseket illeti, 81 százalékuk a svédasztalt részesíti előnyben, a 18-24 és a 25-29 évesek ennél is magasabb arányban kedvelik ezt az étkezési formát. A gyerekesek 90 százaléka a kényelem jegyében a félpanzióra szavaz.