Nézze meg a legszebb kanyart a Dunán!

Schlögener Schlinge
Vágólapra másolva!
A magyar Dunakanyar is lélegzetelállító látvány, ám Passau és Linz között félúton a Duna olyan hajtűkanyart produkál, amelyet az osztrákok 2008-ban Felső-Ausztria természeti csodájának választottak. Régebben ez a szakasz volt a dunai hajósok réme, ma turistaparadicsom.
Vágólapra másolva!

Az S alakú kanyarulatot az osztrákok huroknak (Schlinge) nevezik. Mindössze öt települést – Freizell, Schlögen, Au, Inzell és Grafenau – találunk a Schlögener Schlinge mentén, ám ezeknek is alig van állandó lakosuk. A meredek sziklafalakkal határolt kevéske sík vidék, amely a szabályozás előtt ártér volt, nem is igen bírna el több embert.

Légi felvétel az S kanyarról Forrás: wikipédia

Az érintetlennek tűnő vidék valójában az aschachi vízerőmű hatókörébe tartozik, itt még érvényesül a nagyjából húsz kilométerre lévő erőmű vízduzzasztó hatása. Azelőtt a hajósok úgy tartották, hogy a Schlögener Schlinge a Duna legveszélyesebb szakasza, mára az ember megzabolázta a folyót, aminek többek között néhány sziget lett az áldozata.

A schlögeni hurok Forrás: shutterstock/Boris Stroujko

Au és Grafenau között tanösvényt alakítottak ki. Ha ezt végigjárjuk, az információs táblák segítségével

megismerhetjük a Duna-hurok növény- és állatvilágát, valamint a geológiai sajátosságait.

Schlögennél, a római kori erőd maradványai mellett szállodát és éttermet találunk. Az erőd időszámításunk után 170 körül épült, és egészen az 5. századig használatban volt.

Kilátás a kanyarra a római romoktól Forrás: wikimedia/Luckyprof

Van itt római játszótér a gyerekek számára, és római szobrok mutatják az utat a híres Schlögener Blickhez, ahhoz a kilátóponthoz, ahonnan talán a legszebb panoráma nyílik a 180 fokos kanyarra.

Forrás: wikimedia/High Contrast

Érdemes biciklivel bebarangolni ezt a vidéket, hiszen itt vezet a Duna menti kerékpárút osztrák szakasza. A bicikliseket kis kompok szállítják egyik partról a másikra Au és Schlögen, illetve Grafenau között, mivel ezen a rövid szakaszon a jobb parton folytatódik a bicikliút.

Ilyen kompok szállítják a bicikliseket Forrás: Flickr/m.prinke