Milliókra perlik a halott pilóta örököseit

repülőgép baleset Essendon
Vágólapra másolva!
Négy amerikai özvegy több millió dolláros kártérítést szeretne kapni, mert egy repülőgép-balesetben elveszítették férjeiket.
Vágólapra másolva!

A tragédia még tavaly februárban történt az ausztráliai Victoria állam Essendon repülőterénél. A négy amerikai férfi golfozni indult, ám az őket szállító Beechcraft King Air kisgép nem sokkal a felszállás után süllyedni kezdett, és egy bevásárlóközpontra zuhant. A négy utas és a pilóta életét vesztette, a földön még ketten sérültek meg könnyebben.

Az alábbi videón a 41. másodperctől látható a becsapódás előtt a gép.

A repülésügyi hatóság hétfőn közzétett vizsgálati eredményei alapján a balesetet a pilóta hibája okozta. Max Quartermain ugyanis nem ment végig a felszállás előtt az ellenőrző listán, amelynek során észrevehette volna, hogy az oldalkormánylap trimmje (a kormánylap kilépő élén lévő kisebb felületű lap, amely csökkenti a kormányra kifejtett erőt – a szerk.), nincs semleges helyzetbe állítva. Ez pedig meggátolta a repülőgép emelkedését – írja a news.com.au.

Nem hagyják annyiban

Az utasok özvegyei most arra készülnek, hogy jogi úton próbálják behajtani az őket ért több millió dolláros kárt. Ügyvédjük nemcsak a repülési biztosítóval szemben szeretné érvényesíteni a kárigényt – amely 720 ezer dollárban maximálta ezt –, de az elhunyt pilóta vagyonából is.

A pilóta özvegye sajnálatát és együttérzését fejezte ki az utasok hozzátartozóinak.

Hangsúlyozta, hogy férje 40 évig sikeres pilóta volt, szerette a munkáját, és mindig vigyázott az utasaira. „Tudom, hogy azokban a rémisztő pillanatokban mindent megtett volna, hogy épségben visszahozza a gépet a repülőtérre, és megmentse az utasait” – írta a pilóta felesége.