Ezek voltak tavaly a világ leglátogatottabb városai

2018.09.26. 18:20

Egy ázsiai várost látogatott meg tavaly a legtöbb külföldi turista, Budapest pedig hét helyet javított eredményén – derül ki Mastercard Global Destination Cities Index nevű kutatásból, amely a világ 162 nagyvárosát vizsgálta a 2017-es adatok alapján.

A Mastercard évente állítja össze a listát a külföldi szállóvendégek létszáma, az eltöltött éjszakák száma és az utazók költései alapján. A Global Destination Cities Index (GDCI) első tíz helyezettje közül egyedül Szöul mutatott némi visszaesést, a többi város minden tekintetben fejlődést mutatott 2017-ben. A Mastercard előrejelzése szerint ez a tendencia nem áll meg, és jövőre további bővülés várható.

Az alábbi képre kattintva megnézheti az összesített lista első 10 helyezettjét!

Kattintson a képre, és nyissa meg a toplistát!Forrás: AFP/hemis.fr/GUIZIOU Franck / hemis.fr/Guiziou Franck / Hemis.Fr

Ha a szállóvendégek költését nézzük, már jelentős különbségeket találunk a vizsgált országok között. Ebben a tekintetben Dubaj áll a lista élén, ahol a vendégek naponta átlagosan 537 dollárt, 2017-ben pedig összesen közel 30 milliárd dollárt költöttek. Az összes költést tekintve második Mekka, 18.45 milliárd dollárral, a harmadik pedig London 17, 45 milliárd dollárral. De ha a napi költések átlagát nézzük, Szingapúrt és Párizst is a lista elején találjuk. A leglátogatottabb városok közül Isztambulban költöttek a legkevesebbet, ott a napi költés átlagosan 108 dollár körül mozgott.

Javított helyezésén a magyar főváros

Budapest hét helyet javított egy év alatt, így idén a 32. helyen végzett. 2017-ben közel 6 millió turista érkezett hazánkba, akik összesen 27,5 millió éjszakát töltöttek el Budapesten, és 2,849 millió dollárt költöttek. A magyar fővárosba érkezők átlagosan 5 napot töltöttek el, ez idő alatt pedig napi 103 dollárt költöttek. A legtöbben az Egyesült Államokból, Németországból és az Egyesült Királyságból látogattak Budapestre, ezen országok állampolgárai 10-10 százalékát adták a nálunk megforduló turistáknak.