Fesztiválok nélkül jobb lesz Etyeknek

Rókusfalvy Pál, Etyeki Pincefesztivál
Vágólapra másolva!
Ritka, hogy egy sikeres fesztivál szervezői úgy gondolják, a fejlődést nem a látogatószám további növelése jelenti, hanem épp az ellenkezője. Márpedig Etyeken ez a helyzet: szeptember 22-23-án lesz az utolsó Kezes-Lábos, téltől pedig jön a jóval szűkebb területen, ám gyakrabban megrendezett Etyeki Piknik. Az okokról kérdeztük Rókusfalvy Pál főszervezőt.
Vágólapra másolva!

Épp tíz éve annak, hogy Etyeken elkezdődött az a fesztiválsorozat, amelynek keretében minden évben kétszer megszállják a látogatók a 4000 fős települést: a tavaszi Pincefesztivál a borra koncentrált, míg az őszi Kezes-Lábos a bor mellett teljes gasztronómiai élvezeteket kínált. "Már az is meglepetés volt, hogy kezdetben 15 ezren eljöttek" - idézi fel a kezdeteket Rókusfalvy, aki pár évvel korábban vett egy pincészetet, és kezdett borászkodásba a Budapesttől 26 kilométerre lévő faluban. Az évek során a látogatószám megnégyszereződött, ez pedig komoly munkát igényelt nemcsak az 50 fős rendezvényszervező csapattól, hanem attól a 300 embertől is, akik az időközben kétnapossá váló fesztiválok működését biztosították.

Forrás: Rókusfalvy Pál
Rókusfalvy Pál főszervező már jó ideje tervezi a váltást

"A motiváció az volt, hogy Etyeket felhelyezzük a bortérképre. Mégpedig úgy, hogy eközben megmaradjon a fesztiválon bemutatott termékek természetes, helyben készült, kézműves jellege " - mondta a főszervező. "Az első célt sikerült is elérni, ám egy 5400 hektáron megtartott rendezvényben lehetetlen mindig és mindenütt betartatni a magas minőségi követelményeket" - tette hozzá. Rókusfalvy példaként említette a teljes forgalomzár ellenére beszivárgó mozgó vattacukor- és hot dog árusokat, de némely kispince borkimérése sem feltétlenül tett jót a fesztivál brandjének. Többek között ezért is vezették be tavaly a kártyás fizetési rendszert.

Már két éve megfogalmazódott a továbblépés gondolata. Két út állt az ötletgazda előtt: néhányan szorgalmazták a feszitvál kiterjesztését más, környező településekre is, sőt, cége franchise rendszerben szervezhetett volna hasonló fesztiválokat Szekszárdon, Villányban vagy Tokajban. Rókusfalvy víziója azonban egészen más volt. Miután az elmúlt években Etyek széles körben ismertté vált, a következő lépés szerinte egyrészt a stabil, minőségi kínálat megteremtése, másrészt, hogy mindez ne csak egy-két napra adjon programot az odalátogatóknak, hanem folyamatosan, üzemszerűen.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Az Etyeki Pincefesztivál már csak emlék marad

A fesztiválokat felváltó Etyeki Piknik filozófiája éppen ez. Az Újhegyre és Szépvölgyre szűkített rendezvény évente négyszer kínál majd valamivel meghittebb, de garantáltan magas színvonalú kikapcsolódást. Ezt szolgálják majd azok a fejlesztések (közművek, pormentes út, rendezett látkép), amelyek a következő években emelhetik a rendezvény és a falu brandjét. "A végső cél az, hogy egyszer majd ezekre a piknikekre se legyen már szükség, mert ha valaki gondol egyet, akkor az év bármely napján Etyekre látogathat, hiszen tudja, hogy ott stabil és minőségi gasztronómia és vendéglátás várja" - mondja Rókusfalvy, aki szerint a falu is ezzel nyer a legtöbbet. "Ha egyszer van egy minőségi pincesor, az keresletet teremt a helyben készített sajtokra, húsokra, szörpökre, és a vendéglátásnak is lökést adhat" - mondta a borász, aki egy épp aznap megkóstolt pinot noir fagylaltot hozott fel példának arra, milyen kreatív erőket nyithat meg a fejlődés.

Addig persze még hosszú az út. Etyeken egyelőre még nincs szálloda, mintegy 50-60 szoba lehet kiadó a faluban. Sőt, a Rókusfalvy Fogadón kívül egész évben nyitva tartó étterem sincs (viszont a házigazda szerint náluk van az ország 30 legjobb séfje közül az egyik). A korábban jazz-zenészként és rádiós, televíziósként ismertté vált borász azonban már látja előre, mivé válhat a falu és ehhez mit kell neki hozzátennie a következő húsz évben.

Forrás: MTI/Manek Attila
Piknikelni ezután is lehet majd Etyeken

"A piknik szervezése, akárcsak fesztiváloké, továbbra is nonprofit alapon megy majd" - válaszolt az [origo] kérdésére Rókusfalvy, hozzátéve, hogy Etyek továbbra is viszi a pénzt a kommunikációs cége nyereségéből. Ám az ottani borászkodást nem is elsősorban befektetésnek szánta, hanem életformának. "Imádok felülni a régi traktoromra, és kint dolgozni a szőlőben. Az is örömet okoz, ha szűkebb közösségem épül-szépül. Nem akarok mindent én irányítani, inkább katalizátor szeretnék lenni".

Hogy mit szól mindehhez a falu és a látogatók? "Az önkormányzattal a napokban ülünk le a tervekről beszélgetni, így még nincs benne a köztudatban a fesztiválok átalakulása" - mondta a főszervező. Az biztos, hogy az oda látogatók sok olyan jellel találkoznak majd, amely a változásra utal: a Facebook-oldal már a piknik nevét viseli, az új logót is sok helyen lehet majd látni a rendezvényen, és míg a faluba befelé menet a fesztiválon köszöntik majd a vendégeket, kifelé már a piknikre várják őket vissza. Etyeket tehát - ha más formában is - továbbra is érdemes lesz felkeresni.